Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljövänligt måleri på ABB i Ludvika

Annons

ABB slog nyligen ihop de två målerierna som tidigare fanns i Ludvika till ett intill ABB Power Transformers plåtverkstad. ABB har investerat stort, även om man inte vill avslöja miljontalet, på en helt ny högeffektiv målningslinje.

De 20 anställda i måleriet tillhör plåtverkstaden som har 160 anställda.

-Plåtverkstaden är som ett stort medelstort svenskt företag. Måleriet är ett starkt kort, effektivt, lönsamt och flexibelt. Vi visar att det inte handlar om flytt till lågkostnadsländer utan att vi tror och investerar för god lönsamhet i Sverige och Ludvika, säger Anders Sörman vid ABB Power Transformers.

Tobias Hansson som basar för måleriet konstaterar att man förmodligen är världsetta på miljö.

- I vart fall är vi bäst i Europa, så står vi nog oss bra i en världsjämförelse gissar Hansson.

- Vi målar detaljer från 40 gram till 45 ton med vattenbaserade och hållbara färger, säger Tobias Hansson som visar diagrammet som är det första som möter besökaren hur man gått från att vara en stor miljöbov på 1980-talet.

Då släppte ABB ut 140 ton miljömässigt tvivelaktiga lösningsmedel i lufthavet över Ludvika till dagens 2,5 ton mer harmlösa lösningsmedel.

- 2005 hade vi 2,5 ton, i år kommer vi att minska ytterligare trots att våra volymer ökar kraftigt, avslöja Tobias Hansson som berättar att man nu går vidare i miljöarbetet och ska börja återvinna värmen från torkningsprocessen som sker på 70-gradersnivån.

Förutom jätteinvesteringen i den flexibla målningslinjen så har den stora målningshallens betonggolv slipats mycket jämt.

- Nu börjar vi också att snygga upp och måla väggarna, det blir i färger åt Leksandshållet, säger Hansson, som helst sett att det blivit i Skellefteås färger gult och svart men han får väl böja sig för att han bor och jobbar i Dalarna.

ABB:s måleri i Ludvika var det första större som gått från lösningsmedelsbaserad färg till vattenbas.

Med en kontrollerad sluten process med rätt fuktighet och temperatur blir resultatet både hållbart och med personalens omsorger av högsta kvalitet.

- Utan att klanka ned på våra konkurrenter kan jag berätta att när vår vd Lars Martinsson var på besök i Los Angeles för att se på installationer av våra Sylmartransformatorer så sa kunden att man kunde se vilken hög kvalitet det var på vårt arbete bara på lacken.

-Intill stod en annan transformator som visade något annat, berättar Anders Sörman.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons