Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljöreform i elfte timmen

Annons

Svensk dieselolja ska blandas ut med rapsolja för att minska utsläppen av koldioxid. Och handeln med utsläppsrätter ska utökas, uppger miljöministern.

Regeringen tänker tillåta att dieseloljan blandas ut med fem procent rapsolja. Kostnaden för staten blir 1,2 miljarder kronor i utebliven skatt på diesel under mandatperioden.

Regeringen tänker också utvidga handeln av utsläppsrätter så att den också omfattar bland annat kemi- och stålindustrin. För att stimulera handeln slipper dessa företag att betala koldioxidskatt.

På måndagen går finansminister Anders Borg (m) sin budgetpromenad från finansdepartementet till riksdagen. Med sig har han ett litet dataminne med regeringens riktlinjer för hur den vill fördela Sveriges gemensamma kassa det närmaste året.

Miljöministerns löfte är ett i raden som nu blir kända innan budgeten presenteras. Sedan tidigare har regeringen förklarat att den ska slopa förmögenhetsskatten och fastighetsskatten. Regeringen har också lovat extra pengar, cirka en halv miljard kronor, till att förbättra miljön i Östersjön. Andra redan kända satsningar är vaccinpengarna som ska betalas ut mellan 2008 och 2010 för att stärka Sveriges skydd mot influensaepidemier. Premie för miljöbilar, extra pengar till kommunernas äldrevård och upprustning av ett antal Jas-plan är också satsningar som ministrarna redan har presenterat.

Men tyngdpunkten i budgeten ligger på att skapa arbetstillfällen. En miljard kronor går till så kallade instegsjobb där kommunerna ska underlätta för arbetslösa invandrare att hitta jobb. Den 1 december införs en jobbgaranti för ungdomar _ ett förslag som fått skarp kritik _ och nästa år ska en ny lärlingsutbildning på gymnasiet sjösättas.

Trots att huvuddragen i vårpropositionen redan är kända kan det komma överraskningar. Det ekonomiska utrymmet är större än för bara någon månad sedan och Anders Borg har tidigare överraskat med snabba besked, bland annat slopade han förmögenhetsskatten tidigare än vad många hade trott.

TT

Mer läsning

Annons