Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljöpartiets läsordförande hoppar av

/
  • Miljöpartiets ordförande i Dalarna Ann-Catrin Lofvars avgår under årsmötet i mars. I stället ska hon satsa all kraft på landstinget och uppdraget som landstingsråd.

Miljöpartiets ordförande i länet Ann-Catrin Lofvars har beslutat sig för att avgå från sin post.
– Inte för att trappa ned, snarar tvärt om. I och med att vi blivit större som parti kräver landstingsrådsuppdraget allt mer tid och kraft. Det vill jag satsa på, säger hon.

Annons

Sedan sekelskiftet har Ann-Catrin Lofvars från Orsa varit miljöpartiets dalaordförande. Hon kommer inte kandidera för en ny period när partiet håller årsmöte den 24 mars.

– Just nu upplever miljöpartiet i Dalarna - och landet - en riktig medgång. Många nya medlemmar tillkommer varje månad. Vi har vind i opinionen och det mesta fungerar bra. Då känns det skönt att kunna lämna över till någon annan. Det är också viktigt för den nya personen som tar över ordförandeskapet i länet att få göra det i god tid innan nästa val, säger Ann-Catrin Lofvars.

Ingen schism eller avgångskrav ligger bakom beslutet.

– Nej... Jag är så glad att kunna lämna ordförandeposten på ett sådant här bra sätt. Det kan inte vara kul att få gå som Juholt - när hela havet stormar. När jag tillrädde var det lite oro och turbulent i partiet i länet. Nu är det dock positivt och god stämning i partiet sedan flera år, som jag upplever det, säger hon.

Hon kommer fortsätta som landstingsråd - och som länets enda styrelseledamot i SKL, Sveriges kommuner och landsting.

– I och med att vi som parti i länet blivit större har också ansvaret vuxit för mig som landstingsråd i majoriteten. Partiet kommer säkert växa mer. Redan i dag är Sverige faktiskt grönt. Vi sitter med i ledningen för alla landsting - utom två - i landet. Jag vill satsa all min kraft på landstinget, för att jobbet ska bli så effektivt som möjligt. Därför tar jag detta steg, säger hon.

Hon vet vem hon helst vill se som sin efterträdare.

– Det är inget jag vill offentliggöra. Men, jag har meddelat valberedningen vad jag tycker. Vi får se vad som händer den 24 mars. Klart är att det finns många duktiga människor som kan axla uppdraget i vårt parti. Jag är inte orolig för partiets framtid i Dalarna, säger avgående ordföranden Ann-Catrin Lofvars.

Mer läsning

Annons