Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljonstöd till unga

Annons

Det (pengamässigt) tyngsta projektet är Ungt entreprenörsskap, som har en budget på 5,9 miljoner kronor under två och ett halvt år. Hälften av pengarna kommer från Nutek, resten från Region Dalarna, länsstyrelsen, länsarbetsnämnden, högskolan och Ljungbergsfonden.

- Det här projektet går ut på att få hela utbildningssystemet att fundera på entreprenörsskap, från förskola till högskola och näringsliv. Mycket går ut på att ta till vara goda exempel som redan finns, och sprida dessa i länet, berättar projektledaren Karin Torneklint.

Hon tar Vilda Vansbro Vinkeln som ett exempel.

- Det är Europas största uppfinnartävling på högstadienivå, men inte ens alla grannkommuner känner till tävlingen.

Hon pekar på att entreprenörsskap inte är det samma som att starta eget företag.

- Det handlar om att uppmuntra kreativa människor, att tillåta barn och unga att lyckas och misslyckas. Nu handlar det mycket om att uppmuntra skolor att jobba med entreprenörsskap. Det är inget extrajobb för skolorna, utan ett förhållningssätt. Och vi har fått mest positiva reaktioner hittills.

- Entreprenörsskap behövs lika mycket hos sjukvårdspersonal och lärare. Därför ska vi föra in entreprenörsskap som en strimma i alla våra högskoleutbildningar, säger Bengt Ericsson, också han projektledare.

En satsning på ungdoms- coacher ska också starta.

- Det ska vara personer från olika håll som kan hjälpa ungdomarna vidare. Dessa personer finns runt om i länet, de vet bara inte ännu att de ska bli ungdomscoacher, säger Torneklint.

Ung kraft är ett projekt där landstinget satsar 2,5 miljoner kronor.

Det består av tre delar: Miljö, demokrati och entreprenörsskap.

- Miljötinget är en del i detta. Nästa år planerar vi för ett internationellt miljöting i Dalarna. Årets upplaga av miljötinget i Gävle samlade 300 ungdomar, berättar Camilla Öngörur, som jobbar i projektet Ung kraft.

Tanken är också att det ska bli demokratiting under det kommande året med ungefär samma arbetssätt som med miljötinget. I Maj hålls VM i samarbete i Stockholm, och dit ska Dalarna skicka en ung grupp.

Entreprenörsskap inom kulturområdet är ytterligare ett delprojekt, som både ligger under Ung kraft och Ungt entreprenörsskap.

Det tredje projektet är Mentorskap mellan generationer, med en budget på 100 000 kronor.

23 mentorer i åldrarna 16-31 år, som kommer från olika intresseorganisationer för bland annat miljö, kultur och idrott, har plockats fram. Den 21 december kommer de att möta de kommunalråd, landstingsråd och andra ledande länspolitiker som de ska vara mentorer åt.

- Detta är ett sätt att kunna ta till vara på ungas erfarenheter och synpunkter. Det är bara de unga som vet hur det är att vara ung i dag. Bara symbolvärdet är viktigt här: Att makthavare tar ungas erfarenhet på allvar, säger projektledaren Caroline Nyberg.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons