Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljöns värsta fiende

Annons

Krig orsakar mänskliga lidanden, ger mycket svårläkta sår, förstör materiella värden, kräver otroligt mycket pengar i sig och orsakar direkta miljöskador. Miljöfrågorna måste gå hand i hand med fredssträvanden med tonvikt på det sistnämnda. Då får man största effekt.

Tyvärr finns det ekonomiska krafter som tjänar på krig och det verkar som om dessa krafter tagit över agendan, styr över resurserna mot att skapa bättre förutsättningar för fred mellan folkgrupper men också våga säga sanningen till dessa krafter som säger att krig löser problemen. Krigsherrar oavsett om det är stater som USA och Israel eller i Afrika eller Afghanistan eller annorstädes, måste hejdas.

Utan freden vinner man heller inte över miljöhoten. Varför skulle inte Sverige kunna gå i frontlinjen för en världsomspännande rörelse i den riktningen? Våga göra det som är så uppenbart för alla. Svårt, ja förvisso, men nödvändigt.

Det kräver mod utöver det vanliga men det finns mycket att vinna. Många tår blir ömma men eftersom syftet inte kan bestridas måste man kunna sätta ner foten även på dessa tår.

INGE GUNNARSSON, LEKSAND

Mer läsning

Annons