Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljoner till teknikjakt

Annons

- Detta är mycket positivt. Men framför allt anser vi inom näringslivet att Falu kommun, genom att söka pengarna och dessutom få stipendiet, svarat upp mot våra önskningar på ett mycket bra sätt.

- Detta är ett synbart bevis på att kommunen verkligen tar våra behov på allvar och verkligen vill bidra till att skapa en bättre teknisk miljö i skolorna, säger Scanias personalchef Nicklas Nilsson.

Börje Steen, som administrerar Ljungbergsfonden berättar att detta är ett stort belopp som betalats ut. Normala stipendier brukar ligga på cirka en miljon kronor.

Pengar ska bland annat bidra till attitydförändringar i skolorna, teknisk orientering, teknikutbilning av lärare, stimulansåtgärder, industrisamverkan samt till den utrustning som behövs.

På Svärdsjöskolan har man länge haft verksamhet som är mycket inriktad på teknik och naturvetenskap. Och enligt skolchef Svante Hanses kommer Svärdsjöskolan att bli något av en idékälla för övriga skolor i kommunen.

- Men det är viktigt att representanter från alla kommunens skolor kommer med egna idéer om hur man kan bedriva den här verksamheten.

- Det viktigaste är att det sker en aktivitet så att barnen vågar att skruva i apparater och lär sig att det inte är farligt. Dessutom är det viktigt att skolorna får tillräckligt med utrustning för att klara av detta, säger Svante Hanses.

Nu ska en projektledare anställas som ska samordna de arbetsuppgifter som kommer att ingå i projektet, samt vara en länk mellan skola och näringsliv.

Ett 40-tal har sökt tjänsten och snart är det klart vem som får uppdraget.

- Det är mycket viktigt och tänka på att Teknikerjakten är ett långsiktigt projekt som vi inte räknar med ska ge resultat förrän om 10-15 år. Det är då som de skolungdomar, som projektet bland annat riktar sig till, kommer ut i arbetslivet, säger Nicklas Nilsson.

Han säger också att det är elever i mellan- och högstadiet som måste stimuleras att bli tekniskt intresserade, så att de sedan vill läsa naturvetenskap och teknik på högre nivå och därefter söka sig vidare till verkstadsindustrin.

- Detta är en överlevnadsfråga i den här regionen, där det finns en så stor andel verkstadsindustri.

ANDERS HANSSON

Mer läsning

Annons