Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljonbelöning på rebelledares huvud

Annons

Filippinernas regering utlovar nu en miljon peso (140|000 kronor) till den som bidrar till att gerillaledaren Habier Malik kan gripas. Malik anför den muslimska gerillarörelsen MNLF, som nyligen sköt granater mot militärförläggningar och hus på den sydliga ön Jolo.

Granatattacken ledde till våldsamma strider som dödade minst 21 människor och drev tusentals andra att fly från sina hem. Filippinska regeringsstyrkor intog två gerillaläger men MNLF-ledaren undkom.

På onsdagen utlyste landets överbefälhavare Hermogenes Esperon miljonbelöningen för information som kan leda till att Malik grips.

Samarbetsorganisationen Islamiska konferensen (OIC), där 57 länder är medlemmar, har manat Manilaregeringen och MNLF att iaktta vapenvila för att rädda det fredsavtal parterna ingick 1996.

I avtalet utlovades det fattiga södra Filippinerna utbyggt självstyre, men ekonomin där har knappast blivit bättre. Och MNLF:s högste ledare Nur Misuari har suttit fängslad sedan 2001, efter en blodig attack av hans anhängare.

Enligt öb Esperon har Habier Malik nu mellan 300 och 500 beväpnade anhängare bakom sig och har anslutit sig till den beryktade filippinska rebellrörelsen Abu Sayyaf. Den i sin tur betraktas som kopplad till terrornätverket al-Qaida.

TT

Mer läsning

Annons