Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljonär om 42 år – med tusen kronor i månadssparande: "Vissa sparar för att tåla överraskningar i livet"

Högskoleutbildning, egenföretagare, inga barn och en årlig inkomst på 400 000 kronor.
Det är förutsättningar som gör att du har störst chans i dag att ha en miljon kronor på banken eller i aktier och fonder – enligt en undersökning från Länsförsäkringar.

Annons

Med en avkastning på tre procent tar det 42 år att spara ihop till en miljon kronor med ett månadssparande på 1 000 kronor.Foto: Anders Wiklund / TT kod

– Att bli miljonär kanske är att sikta för högt, för många räcker det nog med betydligt lägre belopp, säger Arne Ohlson, ansvarig privatmarknad Bank på Länsförsäkringar, i ett pressmeddelande.

– Vissa sparar för att tåla överraskningar i livet och då kan kanske 100 000 kr räcka. Andra kanske sparar för att känna frihet för att kunna lämna en dålig chef eller fel partner, fortsätter han.

2 800 personer fick av Novus frågan:

”Hur mycket pengar har du på banken eller i aktier och fonder?”.

I Dalarna svarade elva procent att de har en miljon kronor eller mer.

Siffran var bara högre för Örebro (17 procent).

När du månadssparar investerar du konstant

– Ett bra sätt att spara är att månadsspara i fonder. Att kontinuerligt köpa fondandelar gör att du inte behöver tänka så mycket på när det är rätt läge att köpa och rätt läge att sälja. När du månadssparar investerar du konstant och kan faktiskt vara glad över nedgångar på börserna eftersom du då får nya andelar till lägre pris, säger Arne Ohlson.

Månadssparar man 1 000 kronor tar det 42 år med en avkastning på tre procent för att bli miljonär.

Har man råd att spara 2 000 kronor beräknas det ta 27 år för att få ihop en miljon kronor.

– En gammal sanning säger att högre risk ger högre avkastning. Det är en sanning med modifikation men helt klart är att en högre risk ger möjlighet till högre avkastning men det sker inte per automatik. Välj en risknivå som passar in på din personlighet, placeringshorisont och övriga förutsättningar, menar Arne Ohlson. 

APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem vår app för IPhone och Android här

Mer läsning

Annons