Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljönämnden: Ingen stor miss att missa komposten

Annons

Miljönämnden är negativ till Naturvårdsverkets förslag om att bötlägga folk som missat att lämna in sin anmälan och kompost.

Naturvårdsverket har fått regeringens uppdrag att se över vad som gäller för miljöböter, så kallade miljösanktionsavgifter, och ta fram nya förslag hur det bör fungera.

Ett förslag är nu ute på remiss. Nyheter är bland annat att det är 61 i stället för som tidigare 47 miljööverträdelser som kan bötfällas.

Bland de nya är till exempel om man missar att söka tillstånd vid anläggning av enskilt avlopp, eller om man inte anmäler att man tänker skaffa värmepump och kompostanläggning. Däremot avkriminaliseras en del mindre allvarliga överträdelser i miljöbalken.

Förslaget innebär att handläggningen av miljösanktionsärenden kommer mer än fördubblas, av kriminaliseringen ska dock leda att kommunen får minskad administration för anmälningarna om misstänkta miljöbrott. Enligt Naturvårdsverket är det därför frågan om ett nollsummespel.

Det tror dock inte miljönämnden, som har fått i uppdrag att yttra sig över förslaget. Miljönämnden menar att förslaget innebär en rejält ökad arbetsbelastning för kommunen.

Miljönämnden ställer sig också avvisande till att utebliven anmälan om kompost ska leda till miljösanktionsavgift: "Överträdelsen är av mindre betydelse. Arbetsbördan motsvarar inte nyttan," skriver miljönämnden i sitt svar till Naturvårdsverket.

ANN-SOFIE MASTH

Mer läsning

Annons