Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljön används mot Strasbourgmöten

Annons

EU-parlamentets flyttrally mellan Bryssel och Strasbourg bidrar med 20|000 ton extra koldioxidutsläpp per år enligt en ny studie.

Inte så väldigt stora utsläpp, kanske.

Det är De gröna i EU-parlamentet som har beställt den. Den har gjorts av The Stockholm Environmental Institute vid York-universitet och dess uppskattningar är mycket försiktiga enligt Lucas.

De 20|000 ton det talas om är enligt De gröna lika mycket som 13|000 tur- och returresor med flyg över Atlanten genererar, eller 4|000 hushåll i London per år.

Åtminstone en tidigare, brittisk studie har talat om mycket högre utsläpp, men enligt Lucas byggde den på ett gravt räknefel som gav extrema tal.

Det är inte de numera 785 parlamentarikernas resor som ger den största andelen extra utsläpp, det är resorna som uppemot 3|000 tjänstemän, assistenter, journalister och tolkar gör mellan Bryssel och Strasbourg som står för det. Parlamentarikerna skulle i de flesta fall behöva göra resor i alla fall från hemorten till sessionerna, för en del skulle det bli kortare till Bryssel än till Strasbourg, för andra längre.

Parlamentets trovärdighet i miljö- och klimatfrågor blir sämre, hävdar De gröna, så länge lådorna med dokument och bilar, plan och tåg far tur och retur till Strasbourg tolv gånger per år.

När EU-parlamentet häromdagen röstade om ansvarsfrihet för budgeten för sin egen administration, ställde sig majoriteten bakom ett tilläggsförslag om att göra en studie av miljökostnaden för att ha möten i Strasbourg och Bryssel och administrationen i Luxemburg.

TT

Mer läsning

Annons