Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljömärkta kläder en bristvara i Ludvika

Annons

När tidningen fiskar efter miljömärkta kläder i Ludvika, då nappar det dåligt. I det lilla stimmet av klädbutiker finns det få affärer som kan stoltsera med etiketter som hänvisar till en miljöstandard.

Vid en rundringning visar det sig att vare sig Lindex, Åhléns, MK:s, Margaretas shop, Noblesse eller Ljung & co har miljömärkta kläder. Men flera hänvisar till en kod inom koncernen som gäller ett generellt miljötänkande.

- Vi har ett europeiskt samarbete där vi skapat en gemensam kod. Det gäller bland annat att vi ska minska flygfrakter, ej tillåta barnarbete, bra arbetsförhållanden. Våra kläder kommer till 60 procent från Asien och 40 procent från Europa, säger Ulrica Danielsson, informationschef på Lindex.

Miljömärkningen är förstås frivillig. Vi hittade bland annat ett visst sortiment av Öko-Tex-märkning hos Lidls kampanjvaror.

Hos Dressman finns exempelvis kalsonger och T-tröjor med märket "The European Eco-Label". Det är en EU-blomma som innebär att kriterierna kan omfatta krav på råvarans ursprung, utsläpp i luft och vatten, energiförbrukning, avfallsproduktion och användning av farliga kemikalier vid tillverkning.

- Vi började märka kläder med EU-blomman, men det är inte samma stränga krav som när det gäller Öko-Tex-standarden, säger Eva Wahlqvist, säljare och coach hos det svenska barnklädesmärket Lingon & Blåbär som bara har hemförsäljning.

- Under mina visningar träffar jag alltid någon som har haft utslag där man inte vet vad det beror på.

- Min dotter Louise har jag ofta smörjt in med cortison. I dag låter jag henne bara använda kemikaliefria underklädes- och sovplagg. Det märks skillnad.

Öko-Tex är ett internationellt kontrollorgan för textilier som garanterar att garnet eller plagget inte innehåller några tillsatser som är skadliga för människan.

Vill man köpa kläder som är Öko-Tex-testade får man bege sig till Kupolen i Borlänge där bland annat Kappahl har kläder märkta enligt standard 100.

- Vi har haft Öko-Tex-märkta basvaror i snart tio års tid. Från början var det på baby-baskläder, säger Gunilla Axelsson på Kapp-ahl.

Livsmedelsverket kontrollerar matvaror som importeras till Sverige.

Motsvarande organ för kemiska produkter, bland annat textilområdet, är kemikalieinspektionen. Men de utför inga kontroller, om inte någon i speciella fall önskar en analys vid till exempel misstänkt allergisk reaktion.

- Jag tycker att det är en bra idé att tvätta nyinköpta kläder, framför allt sängkläder och barnkläder, säger inspektör Anna Fransson på kemikalieinspektionen.

- Sängkläder behandlas för att bli släta och fina. De kommer vi i nära kontakt med.

Fransson säger vidare att det finns anledning att misstänka att mögelbekämpningsmedel används vid långa båttransporter från Asien. Men det finns inga bevis på risker med hanteringen när importerade plagg kommer till Sverige.

SARAH HJÄLM

Mer läsning

Annons