Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljömål pressar upp bensinpriset

Annons

Koldioxidskatten måste höjas för att nå miljömålen. Det blir dyrare att tanka bensin, enligt miljöminister Andreas Carlgren.

Men han får problem med att få övriga partier i regeringen med sig på höjd skatt.

Frågan är för tidigt väckt, anser både moderaternas gruppledare Lars Lindblad, som leder partiets arbetsgrupp om miljöpolitik och kristdemokraternas talesman Sven-Gunnar Persson.

Kristdemokraterna gick till val på halverad moms på drivmedel och partiets riksting sade nyligen nej till en ändrad linje. En arbetsgrupp ska fundera vidare på frågan.

Regeringen ska nästa år lägga fram ett klimatpaket. Andreas Carlgren tog under sitt besök i Visby upp ett antal förslag som behöver ingå för att regeringen ska nå de uppsatta miljömålen.

Samtidigt kom Statens institut för kommunikationsanalys (Sika) med en rapport, där man slår fast att man för att minska koldioxidutsläppen med 20 procent fram till 2020 måste höja literpriset på bensin upp till över 20 kronor, lågt räknat.

Så långt vill inte miljöministern inte alls gå.

Carlgren hänvisar till att Energimyndigheten och Naturvårdsverket i sitt underlag för drygt en vecka sedan föreslog en höjning med på 75 öre per liter.

Höjd koldioxidskatt, förändringar av reseavdragen och morötter för att stimulera köp av miljöbilar kommer att finnas i paketet.

Han aviserar även lättnader för dieselbilar.

Motormännens riksförbund är kritiskt mot höjda skatter på drivmedel.

TT

Mer läsning

Annons