Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljökontoret kräver markundersökning

Annons

Som tidningen nyligen uppmärksammat finns det flera faktorer som talar för att sågområdet i Grangärde kan vara svårt förorenat av gamla miljösynder. Tidigare sågverksarbetare kan vittna om hur giftet flödade när virket skulle skyddas mot mögel.

I sammanhanget nämner experter på Kemikalieinspektionen i Stockholm (KemI) det mycket giftiga ämnet pentaklorfenol som kan ge upphov till skador på människor och djur.

Vd Ola Eriksson vid GMTC, som köpte sågtomten för att sälja den vidare, kallar området för en "miljöbomb" i klass med ökända Ydrefors i Östergötland. Honsan har krävt att Ludvika kommun (miljöskyddet) ska ta sitt ansvar.

- Vi har noll ansvar och kommunen vill inte ta sitt för de vet vad de kommer att åka på, sade han till NLT den 15 januari.

Nu går miljöchefen Göran Eriksson till motattack och antyder att förvaltningen tänker sätta hårt mot hårt i den redan så infekterade konflikten.

- Vi tänker inte backa bara för att han (vd Eriksson) går ut hårt i tidningen. Tidigare hade vi faktiskt en förhoppning om att det här skulle gå att lösa samarbetsvägen, att köpare, säljare och vi skulle kunna komma överens.

- Men nu när det har blivit så uppmärksammat är vi i stort sett tvungna att agera och i första hand kommer vi att ställa krav på att det utförs markundersökningar på området.

En annan faktor som väger tungt är den misstänkta förekomsten av miljögiftet pentaklorfenol.

- Man vet att det har använts och bara det är tillräcklig anledning för vårt krav på företaget.

Det lär bli dyrt. Vem ska bekosta undersökningarna? Ska kommunen vara med och delbetala?

- Det är markägaren (GMTC) som har andrahandsansvaret enligt miljöbalken. I det här fallet finns nämligen ingen ansvarig i första hand. När det gäller förvaltningen varken kan eller får vi vara med och delbetala, klargör miljöchefen.

Vilket är förvaltningens ansvar när det gäller situationen med eventuella föroreningar på sågområdet?

- Det är myndighetsansvaret som nu bland annat innebär att vi kommer att ställa krav på undersökningar. Sedan får vi se om det finns anledning att gå vidare och även kräva en sanering, slutar miljöchefen.

FREDDY NYLUND

Mer läsning

Annons