Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljöfrågor ur rätt perspektiv

Annons

Jag har med stort intresse följt Karin Rosecrantz Bergdahls (KRB) artiklar i miljöfrågorna på tidningens ledarsida.

Sannerligen på tiden att någon inser och vågar gå ut med synpunkter som ifrågasätter det som i mångt och mycket påminner om den forna häxjakten och de religiösa sekternas hot om den stora kometen som skulle förinta vår planet.

Det är som Karin Rosecrantz Bergdahls refererar från säker källa, en flocktendens att de flesta tror att jordens tillstånd är statiskt och inte kan förändras annat än genom människans sabotage.

Så har inte fallet sett ut ur ett längre perspektiv. Under de fem till sex miljarder år som vår planet funnits och från den senast kända kontinentala istiden för 2300 miljoner år sedan, och att dessa alltid föregåtts av till och med varmare klimat än vi har i dag, borde rimligtvis få dagens domedagsprofeter att förstå att det kan finnas andra orsaker än dem som människor åstadkommer.

Spara gärna Karin Rosecrantz Bergdahls tänkvärda inlägg (bland annat det från den 2 december) om de stora utsläppen från vulkanutbrott för att få nödvändiga referensramar i stället för att sila mygg och svälja kameler.

Om jag befinner mig miltals från bebyggelse och varmkör en mindre bil försedd med katalysator över en minut begår jag ett miljöbrott, medan cruising i städerna plus traktorpulling är fullt legala.

Sådant pågår över hela landet, men alla som inte tittat på klimatfrågorna några miljontals år tillbaka brukar gnälla om dagens alla småsaker. Men det som genererar pengar är tydligen undantaget som bekräftar regeln.

ELOF ROOS, FALUN

Mer läsning

Annons