Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljödomstolen ändrade beslut - ger bygglov trots strandskydd

Annons

Ett beslut i Älvdalens kommun har ändrats av miljödomstolen. Det handlar om tillstånd till att bygga ett fritidshus 50 meter från Nässjöns strand, där kommunen sagt nej till bygget med hänsyn till strandskyddet. Men miljödomstolen säger att den brant som finns mellan det planerade huset och stranden räcker för en dispens.

Den aktuella tomten är 30 meter bred, men drygt en kilometer lång. Den stupar på slutet brant ner mot Nässjöns strandkant. På en naturlig hylla, drygt 50 meter från strandkanten vill tomtägaren placera ett fritidshus.

Älvdalens kommun ville inte ge mannen strandskyddsdispens så nära sjökanten. Länsstyrelsen som därefter fick ärendet i form av ett överklagande ändrade inte kommunens bedömning. Tomtägaren överklagade då till miljödomstolen som efter besiktning på plats, beviljade dispens för fritidshuset. Domstolens motivering var att den markanta nivåskillnaden som finns mellan stranden och fastigheten och den plats som är tänkt att bebyggas skiljs av på ett naturligt sätt, precis som om det gått en väg eller järnväg där.

- Det här innebär att vi nu har ett beslut som innebär att man kan få dispens om det är en rejäl brant mellan strandkanten och husets placering, säger Lars Norin på Älvdalens kommun.

Kommunen har möjlighet att överklaga miljödomstolens beslut till miljööverdomstolen. Det skulle man i såfall göra för att se om en brant verkligen kan liknas vid en väg eller järnväg.

NISSE SCHMIDT

Mer läsning

Annons