Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljöchef tveksam till rening av Marnästjärn

Annons

- Visserligen tycker konsulten att föroreningarna i Marnästjärn är mycket höga, så höga att de motiverar åtgärder och att man kan få statliga bidrag till detta, säger Miljöchef Göran Eriksson i Ludvika kommun.

- Den fråga jag nu ställer mig är om det verkligen är motiverat med en större åtgärd när det ändå är så enormt mycket annat kvicksilver i omlopp, säger Eriksson som inom kort kommer att samla kommunens företrädare och ABB till ett möte om rapporten.

Det är inte bara kvicksilver från jonventiltillverkningen (som upphörde 1969) som hamnade i Marnästjärn och efter starten av Gårlångens reningsverk i Gårlången och med slammet på soptippen i Räfsnäs utan också från gruvverksamhet.

Den nya undersökningen bekräftar att kvicksilver är den dominerande föroreningen i Marnästjärns sediment.

Kvicksilver är en tungmetall med hög farlighet som kan påverka det centrala nervsystemet. Kvicksilver i form av metylkvicksilver tas lätt upp i kroppen eftersom det är fettlösligt.

Mängden kvicksilver upplagrad i sjön är stor och uppskattats till mellan 110 och 140 kilo. 3,8 gram av detta rinner ut per år från Marnästjärn till Övre Hillen.

I området runt Ludvika finns en rad gruvor som Saxberget, Gränsgruvan, Källbotten, Håksberg, Ickorbotten, Stollbergsgruvan samt Hillängs- och Knipgruvorna.

Hillängs- och Knipgruvorna dränerar till Marnästjärn och i avfallet finns spår av kvicksilver. Övriga gruvor som Gränsgruvan och Stollberg men framförallt Saxberget skulle kunna vara källor av betydelse för kvicksilverförekomsten i Övre Hillen.

Sjön Saxen i Saxdalen är den mest metallförorenade sjön i Kolbäcksåns vattensystem trots Naturvårdsverket och Bolidens täckning av sandmagasinen.

Den totala kvicksilvertransporten förbi Ludvika, från Väsman bedömer utredningen till 451 gram per år, att jämföra med Marnästjärnens 3,8 gram.

I Gårlången tillförs mer kvicksilver då det vid Gårlångens utlopp i Övre Hillen årligen kommer ut 656 gram.

I Övre Hillen utlopp i Norsbro har kvicksilvermängden minskat till 593 gram visar analysen.

Det är därför Ludvika kommuns miljöchef ifrågasätter samhällsnyttan med att investera mellan 15 och 45 miljoner kronor i sanering av Marnästjärn om man bara kan åtgärda 3,8 gram.

Rapporten slår dock fast att Marnästjärn ger ett oproportionerligt stort tillskott av framförallt metylkvicksilver till Övre Hillen och klassas i högsta riskklass enligt Naturvårdsverkets bedömningssystem.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons