Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljöchef berömmer Impregna

Annons

Miljöchefen Göran Eriksson har skrivit ett mycket starkt intyg om detta till Impregna.

AB Impregna i Ludvika etablerades vid Lyviken strand 1926, då fanns inte Asea/ABB så nära inpå, inte heller bostäder.

Miljöhänsyn var ett okänt begrepp.

Kring det som luktade sa man att det luktade pengar.

Sedan dess har staden byggts ut. Länets största arbetsplats finns lokaliserad intill träimpregneringen. Rubrikerna med kritik från omkringboende var talrika.

"Under 80-talet var klagomålen massiva. Det inkom dagligen klagomål till miljö- och hälsoskyddsnämnden på kreosotlukt. Många människor var både störda och oroade för sin hälsa. Verksamhetens lokalisering ifrågasattes av såväl allmänhet som myndigheter. Efter det att en tillståndsprövning genomförts fick företaget ändå klarsignal till fortsatt verksamhet på platsen. Detta blev startsignalen till att ett antal miljöförbättrande åtgärder genomfördes," redovisar Eriksson, som bedömer att lösningen kom till först 1999 då Ludvika värmeverk startades.

"Förutom ett lyckat samarbete vad gäller återtagande, flisning och förbränning av kasserat kreosotimpregnerat material så anslöts värmeverket även till uppsamlingssystemet för kreosotångor. I detta sammanhang anslöts också ett torkhus för nyimpregnerat material," skriver Eriksson som avslutar med att sammanfatta:

"Nu plötsligt blev miljösituationen radikalt förbättrad. Kreosotlukten i samhället försvann nästan helt i ett slag... Förklaringen är att en rad lyckade åtgärder genomförts med förbränning av kreosotångor i Vb-Värmes fliseldade panna som den enskilt viktigaste åtgärden."

BO JOFFER

Mer läsning

Annons