Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljöaktivister överfölls _ en död

Annons

En miljöaktivist har dött i Sibirien efter ett överfall mot en antikärnkraftsdemonstration.

Demonstranterna hade rest ett tältläger vid Angarsk-anläggningen i Irkutskområdet, där Ryssland har beslutat bygga ett nytt anrikningsverk för uran.

Tidigt på lördagen angreps tältlägret av omkring 15 personer som var beväpnade med påkar och käppar. De tog sig in bland tälten och misshandlade demonstranterna. En dog och åtta skadades enligt uppgifter till nyhetsbyrån Interfax.

Miljöorganisationen Autonom Aktion, som hade arrangerat demonstrationen, hävdade på morgonen via sin internetsajt att det var den ryska polisen som låg bakom överfallet.

Inrikesdepartementet uppgav dock kort efteråt att fyra personer gripits misstänkta för inblandning i överfallet.

Departementet kallade miljöaktivisterna i tälten för "turister". Vad angriparna beträffar hade det enligt talesmannen ännu inte gått att klarlägga om de tillhör någon radikal organisation.

Hur många det var som överföll lägret var inte fullt klarlagt. Det hade inte ljusnat ännu när det inträffade.

Den lokala åklagarmyndigheten har inlett en utredning, medan det ryska atomenergiorganet Rosatom reagerade med bestörtning och sände kondoleanser till den dödsmisshandlade aktivistens anhöriga.

I Angarsk, som tillhör Rosatoms verksamheter, anrikas sedan länge uran för civilt bruk. Däremot har det enligt Interfax aldrig förekommit höganrikat uran där, vilket är vad försvarsindustrin använder.

TT

Mer läsning

Annons