Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljardvinst för KP

Annons

Börsreglerna om samtidig information till alla förbjuder Staff att kommentera uppgifter om resultatet för 2001. Men tidningen har från en trovärdig källa fått veta att utfallet förra året inte blev särskilt långt från rekordåret 1996 när KP gjorde en vinst på 1016 miljoner kronor.

För första gången på en serie år ökade inte produktionsvolymen. KP avstod 2001 från att köra för fullt. Produktionsvolymen 682 000 ton år 2000 sjönk till 652 000 ton förra året, vilket till och med är mindre än 1998 års produktion.

En av poängerna med att fusionera Stora och Enso var möjligheten att fördela tillverkning av olika papperssorter mellan den nya skogsjättens bruk på ett mer rationellt sätt.

- Förra året slog vi i det närmaste i taket vad gäller "produktkarusellen". Det har varit en lärorik tid för oss, säger Staff.

Produktkarusellen kräver stor lyhördhet för kunderna som ofta tecknar långa kontrakt med enskilda bruk och anpassar sina tryckpressar efter ett visst bruks pappers egenskaper.

Men eftersom KP använder 100 procent granfiber i sin produktion har KP ett försteg vad gäller papperskvaliteten gentemot bruken som använder returpapper.

Som vanligt i den cykliska skogsbranschen är priserna avgörande för vinstutvecklingen. Det är svårt att påverka kostnaderna på ett dramatiskt sätt.

För 2001 hade KP tecknat ett-åriga avtal om prisökningar. Det goda resultatet 2001 förklaras också av valutaeffekter. Blott 16-18 procent av KP:s papper säljs på den skandinaviska marknaden. (Tyskland svarar för cirka 20 procent och England för cirka 30 procent).

Som mest var den låga kronkursens effekter på priset 15 procent och sett över hela året svarar valutaeffekten för 7 procent.

Den volymdrivande annonsmarknaden fortsatte att utvecklas svagt, vilket fått stora följder för tidningsföretagens lönsamhet. Den stora annonseringen av internetföretagen har nästan försvunnit. Platsannonserna har minskat radikalt.

Detta antas leda till sänkta papperspriser 2002. Men tidningspappersvolymerna hölls uppe under 2001 av att väldiga mängder redaktionellt utrymme togs i anspråk för bevakningar av stora världshändelser.

I april förra året deklarerade Lars-Ove Staff att KP kommer att slåss med de andra stora bruken i Stora Enso för att få investeringar.

Under 2002 planeras genomförandet av flera sådana.

- Bara formalia återstår innan vi får helt klart med en ny packlinje för 110 miljoner kronor. Vi har en sliten, omodern och personalkrävande packlinje i dag där vi packar 2 000-3 000 pappersrullar om dagen, säger Staff.

Inom kort väntas också ett beslut i miljödomstolen som innebär klartecken för KP att installera en ny panna för ungefär 400 miljoner kronor.

Den nya packlinjen leder till "ett minskat antal befattningar", uppger Staff, men några uppsägningar på KP planeras inte.

Beslut om en ny panna fattades på koncernnivå för två år sedan, men processen i miljödomstolen har dragit ut på tiden.

- Vi kan komma att få justera både teknik och priser, säger Staff.

JENS RUNNBERG

Mer läsning

Annons