Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljardaffär på gång

Annons

AP Fastigheter, AP-fondernas fastighetsbolag, har bestämt sig för att sälja alla sina fastigheter norr om Uppsala.

- Vi har fokus på Stockholm, Uppsala och Göteborg. Så fastigheterna i norra Sverige har alltid legat utanför vårt fokus, säger Martin Hederos som ansvarar för köp och försäljningar hos AP Fastigheter.

Bolaget får 1,1 miljard kronor för att det säljer fastigheterna i Gävle, Falun, Borlänge, Mora och Sandviken.

Köpare blir ett nybildat bolag - Diös fastigheter AB. Det har sitt säte i Östersund. Det blir en mängd bolag som blir delägare i Diös fastigheter. Fabege (före detta Wihlborgs i vår region), Länsförsäkringar, Klövern, LRF, Persson invest (fastighetsbolag i Östersund), Catella Kapitalförvaltning och Backahill, där entreprenören Erik Påhlsson, med intressen i bland annat Peab, ingår.

Göran Nilsson, marknadsområdes chef i Falun, kommer att följa med från AP-fastigheter till det nybildade bolaget.

Han tycker att det är bra att det blir en mer lokal och nordlig förankring för bolaget. Han säger att AP fastigheter har haft husen i Dalarna på säljlistan under lång tid.

- Det har varit friare här under lång tid men man har inte kommit överens om priset, säger Göran Nilsson.

Diös får ett marknadsvärde på 1,8 miljarder kronor. Borlänge och Falun får vardera 25 procent av det totala bolagsvärdet, Mora får åtta procent.

Flera av de viktigaste kontors- och affärslokalerna i Dalarna ingår i köpet. I Borlänge: Vägverkets fastighet, Liljangallerian (gamla Domus) och Filmstadenhuset. I Falun: länsstyrelsekvarteret, Åhlénsfastigheten och stadshuset.

I Mora: främst bostäder koncentrerat runt gågatan och stranden. Totalt är det fastigheter med 160 000 kvadratmeters yta som byter ägare.

Göran Nilsson tycker att det är positivt att de nya ägarna vill göra en så stor satsning i Dalarna och Norrland.

-De som går in är inga fattiglappar. Det här är bara början, säger han.

Fotnot: Namnet Diös har tidigare ägts av AP-fastigheter och använts i Gävle-Dalaområdet. AP-fastigheter säljer namnet till det nya bolaget. Diös fastigheter AB siktar på att ta sig in på börsen.

KENNETH WESTERLUND

Mer läsning

Annons