Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Militärutgifterna bara ökar

Annons

I en föränderlig värld finns det ändå alltid en dyster konstant: Världens militärutgifter fortsätter att öka kraftigt.

Det Stockholmsbaserade fredsforskningsinstitutet Sipris årsbok 2007 bekräftar det som de flesta anar. Militärutgifterna har ökat med 37 procent på tio år och uppgick under 2006 till drygt 1|200 miljarder dollar. Mellan 2005 och 2006 steg utgifterna med 3,5 procent. Inte sedan andra världskrigets slut har världens länder använt så mycket pengar för militära ändamål. Det är en ihållande trend som inleddes 1998 men tog fart ordentligt efter 11 september 2001 och som inte verkar komma att brytas inom överskådlig framtid.

Liksom tidigare år är det världens enda kvarvarande supermakt som leder trenden. USA står för nästan hälften (46 procent) av de samlade utgifterna i|fjol och för hela 62 procent av den totala ökningen. Det är det kostsamma och utdragna "kriget mot terrorismen" som står för den fortsatta USA-dominansen, skriver Sipri. Så länge USA leder trenden så lär det inte bli någon omsvängning, tillägger Sipri.

USA följs av Storbritannien, Frankrike, Kina och Japan, men de ligger långt efter USA i absoluta tal. Kina har nu passerat Japan och använder mest pengar till militärutgifter i Asien.

De största ökningarna finns annars i Centralasien med Azerbajdzjan (82 procent) och Vitryssland (56 procent).

Ryssland ligger på fjärde plats i Europa med sina militäranslag och Östeuropa står som helhet för den relativt största ökningen (12 procent).

I en lika ihållande och stegrad trend är att en stor del av de vapen som de största länderna producerar eller köper går till tredjeländer. Detta är speciellt märkbart beträffande Ryssland. USA och Ryssland är fortfarande världens största vapenleverantörer, Indien och Kina världens största vapenimportörer.

Sipri noterar också i sin analys av världens konflikter att USA och EU fortsätter att leverera vapen till högriskregioner som Mellanöstern.

Generellt frågar sig Sipris forskare och analytiker hur effektiva de militära utgifterna egentligen är som metod för att öka säkerheten för mänskligt liv.

"Miljoner människors liv skulle kunna räddas genom grundläggande investeringar i hälsovård _ för en bråkdel av de pengar som läggs på militära utgifter", heter det i en av analyserna.

TT

Mer läsning

Annons