Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Militärrätt för reportrar i Schweiz

Annons

Tre journalister ställdes inför en militärdomstol i Schweiz på tisdagen, anklagade för att ha publicerat hemliga uppgifter om CIA-fängelser i Europa.

De tre journalisterna vid veckotidningen SonntagsBlick anklagas för att ha brutit mot militär sekretess genom att ha offentliggjort ett fax från Egyptens utrikesdepartement till egyptiska ambassaden i London som schweiziska underrättelsetjänsten hade snappat upp.

Alla tre förklarade sig icke skyldiga och sade att de hade hittat dokumentet på ett tåg.

I faxmeddelandet, som delvis publicerades av tidningen i januari förra året, uppges att USA höll 23 irakiska och afghanska fångar på en militärbas i Rumänien. I texten hänvisades enligt tidningen till liknande hemliga amerikanska fångläger i Ukraina, Kosovo, Makedonien och Bulgarien.

Åklagarna yrkade på dryga bötesstraff för de tre. Journalisterna anklagades för att ha äventyrat det neutrala landets underrättelsearbete genom sin längtan efter ett "scoop".

Försvaret hävdade att publicerandet ingalunda innebar något hot mot säkerhetstjänsten och att liknande uppgifter redan hade publicerats på annat håll.

Uppgiften att schweiziska underrättelsetjänsten avlyssnar trafik mellan utländska regeringar och deras ambassader var likväl pinsam för regeringen.

Schweiziska medieorganisationer och parlamentsledamöter har protesterat mot att journalisterna ställts inför en militärdomstol.

TT

Mer läsning

Annons