Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mildare straff för dödande skott

Annons

Hovrätten sänker straffet från tre till två års fängelse för en 33-årig man som i oktober förra året sköt ihjäl en kamrat i en bil i Malmö. Skytten döms för grovt vållande till annans död.

Liksom Malmö tingsrätt slår hovrätten i Malmö fast att 33-åringen inte hade för avsikt att skjuta sin kamrat. Händelsen var en olycka.

Men att i narkotikapåverkat tillstånd hantera en skarpladdad pistol inne i en trång bil är så oaktsamt att något annat straff än fängelse inte kan komma i fråga, resonerar hovrätten.

Det var fyra män som i höstas åkte bil tillsammans från Hässleholmstrakten till Malmö, troligen för att driva in en narkotikaskuld. Den nu dömde 33-åringen tog med sig pistolen som han lånat och hävdar själv att han inte trodde att den var laddad. När han hanterade vapnet i baksätet brann ett skott av, gick genom passagerarsätet framför honom och träffade den 25-årige man som satt där. Denne skadades så illa att han avled.

Hovrättsdomen gäller också grovt vapenbrott och brott mot knivlagen. I tingsrätten dömdes 33-åringen till tre års fängelse, men hovrätten bedömer att straffvärdet för den samlade brottsligheten inte är mer än två år.

Den dömde ska betala 50 000 kronor vardera till den skjutne 25-åringens tre närmaste anhöriga.

TT

Mer läsning

Annons