Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mikroorganismer sanerar oljeavfall i Pärlby

Annons

Det är företagen Miljö & Processteknik och Real Bio Tech som gör själva jobbet.

- Vi mättar det förorenade området som är ungefär tio gånger 15 meter med en biologisk slurry som vi sprider via vattenspridare över marken och i rör ned till grundvattnet två meter under mark. Vi mättar marken var annan timme under de två veckor vi håller på. Sedan gör mikroorganismerna jobbet åt oss, berättar Johan Eriksson från Miljö & Processteknik som konstaterar att det enda som tas bort är den gamla oljetanken.

- Det finns stora fördelar, inte minst ekonomiska med att slippa gräva bort oljeförorenad jord för sanering och återfylla med rena massor. Sedan går det ganska fort och med enkla tekniska lösningar att genomföra en sanering, säger Ericsson som bedömer att metoden kan bli framgångsrik vid sanering av gamla mackar.

Ericsson berättar att man två gånger tidigare använt samma metod i Sverige. Vid en nedlagd oljedepå i ett industriområde i Norrköping som förorenats under 60 års tid samt i samband med Göteborg Energis och Siemens kraftverksbygge på en oljeförorenad tomt i Ryahamnen i Göteborg. I Norrköping sanerades marken under tolv veckor med mikroorganismer sommaren 2003.

- Mikroorganismerna käkar oljeprodukterna och växer i antal i takt med att de käkar upp oljeresterna. När oljan är slut dör mikroorganismerna. I Norrköping fann vi att mikroberna under vintern renat marken med ytterligare 70-90 procent jämfört med provtagningar gjorda efter saneringen. Ju längre tiden går desto renare blir marken, säger Johan Ericsson.

Landstingets miljöchef, Dan Romell,framhåller att man slipper grävjobben i Pärlby och att man är först i Dalarna med metoden:

- Dessutom slipper de boende alla de lastbilar som krävts för all transport av jord och allt det buller en grävning skulle lett till.

Ludvika kommuns miljöchef Göran Eriksson välkomnar att den tvist kommunen drivit under hela 2000-talet med landstinget nu närmar sig en lösning.

- Metoden är dessutom intressant, vi följer upp med mätningar, säger Eriksson som hoppas att mikroorganismerna sanerar på djupet.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons