Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mian tuffar på

Annons

Såhär beskrivs Mian Lodalen ofta i media: "feminist, lesbisk, vegan och arg."

Är det en bra sammanfattning?

- Det stämmer nästan. Fast jag är fuskvegan, jag äter ekologiskt smör ibland. Ingen skulle säga att Jan Guillou är "arg." Kvinnor behöver visa väldigt lite för att få det epitetet. Vi måste alltid le.

Mian menar att alla har ett ansvar att sätta sej upp mot orättvisor i vardagen. Feminist blev hon när hon insåg hur det fungerade hemma.

- Mammas kille låg på soffan jämt medan hon jobbade heltid och tog hand om barnen. Jag gjorde revolution i familjen, skrek och gapade. Jag insåg att denna lilla värld var en spegelbild av hur det såg ut i stora världen.

Mian är uppväxt i Jönköping, som kallats "Smålands Jerusalem". Hon var en outsider, men inte ensam. Som nittonåring flyttade hon in i ett kollektiv som beboddes av politiskt aktiva och queer-personer.

- Man kunde inte bli mer udda än oss. Vi hade otroligt roligt.

När Mian fick sin första flickvän 1978 skulle det fortfarande dröja ett år innan homosexualitet blev lagligt.

- Det var en annan värld då.

Att homosexuella fått mer rättigheter gagnar alla, menar Mian. Det ökar acceptansen för olikheter, vi blir friare att leva som vi vill.

Varför får bögar mer medial uppmärksamhet än lesbiska?

- Vi lever i ett patriarkat, det avspeglar sej även i homovärlden. Samma maktfaktorer finns där. Dessutom är bögar mer spekulativa, de utmanar mansnormen. Lesbiska tas inte på lika stort allvar, de ses som lite gulliga.

Mian är journalist, så jag ber henne ställa en fråga till sej själv. Hon frågar om det är något vi inte vet om henne och svarar:

- Det finns ett tunnelbanelok uppkallat efter mej.

Känner du att du kan identifiera dej med ett lok?

- Ja. Jag tuffar på. Fast jag hoppas att jag byter spår oftare.

MARIT FAHLANDER

Mer läsning

Annons