Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Metro till Dalarna

Annons

Hittills har Uppsala varit nordligaste utgivningsort för Metro, men nu verkar flera städer norr om Dalälven vara på gång, bland andra Gävle, Skellefteå, Sundsvall, Umeå och Örnsköldsvik.

I Borlänge har Metro fått tillstånd att sätta upp tidningsställ på ett 20-tal platser. I Falun hyr man mark av kommunen på 27 platser.

Metros chefredaktör Sakari Pitkänen vill dock inte bekräfta att tidningen snart kommer att delas ut.

- Vi brukar inte kommentera om och när vi ska utvidga, av konkurrensskäl, säger Pitkänen.

Han berättar att tidningen går ihop även på mindre orter, trots att den saknar lokala nyheter.

När det gäller annonsering konkurrerar Metros riksupplaga främst med tv-annonseringen.

Men när det gäller läsare då?

- Det är inte riktigt lika tydligt. Men Metro verkar inte ta läsare från de etablerade morgontidningarna. Folk som läser Falu Kuriren, Borlänge Tidning och Arbetarbladet tar nog en Metro också när de är ute på stan och fikar. Det är få som säger upp sin lokaltidning, snarare är det läsandet som ökar, säger Sakari Pitkänen.

- Jag är inte förvånad. Jag har väntat mig att de ska etablera sig även i Dalarna, säger vd Pär Fagerström på Dalarnas tidningars AB som ger ut Falu Kuriren, Borlänge tidning, Södra Dalarnes tidning, Nya Ludvika tidning och Mora tidning, alla störst i sina spridningsområden.

Han är inte oroad över ökad konkurrens och tror inte att rikstidningen på stan ska slå ut lokaltidningen som kommer hem i brevlådan.

- Erfarenheten på liknande orter där Metro delas ut är att den påverkar de lokala morgontidningarna marginellt. Snarare kan den vara en konkurrent till rikstidningar och kvällstidningar som folk har som komplement, säger Fagerström

RAGNA FAHLANDER

Mer läsning

Annons