Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Metallarna värda mer"

Annons

Civilingenjörsfackets ordförande på ABB Bertil Nordqvist säger med glimten i ögat att han var tvungen att sitta på skolbänken någon vecka för att lära sig räkna som metallklubbens ordförande Rolf Häggman gör.

Häggman ifrågasatte för någon vecka sedan civilingenjörsfackets sätt att räkna, metallarna kräver kronor och inte procent och de anser att de tappar delar av lönekakan inom ABB till tjänstemännen.

- Rolf Häggman måste lära sig att man kan räkna på många sätt, han gick lite över gränsen. Det förvånar oss att Häggman inte tycker att vi civilingenjörer är värda våra lönehöjningar.

- Om vi ingenjörer inte var så duktiga att räkna så hade vi varken haft HVDC eller transformatorer i Ludvika. Vi måste se till att ABB betalar så att de stannar kvar. Vore vi inte så duktiga att räkna hade metallarna inte haft något jobb att gå till.

- Häggman konstaterar att vår medellön är 41 000 kronor. Mina medlemmar vet att medellönen i Stockholmsområdet är 45 500 kronor. 25 procent av CF:s medlemmar i Stockholmsområdet tjänar över 51 500 kronor. Det är vad mina medlemmar jämför sig med.

- Som vi i CF-kretsen inom ABB ser på saken så måste företaget tackla detta med att erbjuda vettiga löner, annars blir det brain-draining. (Kunskapsförlust, reds anmärkning.) Vi är rädda för att för många ingenjörer lämnar ABB. Utan duktiga ingenjörer kommer ABB att försvinna från Ludvika och Sverige.

- Men vi behöver också duktiga metallarbetare som producerar de varor våra kunder kräver.

Bertil Nordqvist tycker att metallarbetarna inom ABB är värda mer pengar än vad de fått.

- Vi måste kunna räkna med både kronor och procent.

- Jag har respekt för Häggmans sätt att driva sina medlemmars intressen men vi har inte alltid samma åsikt om vilka nivåer som är rimliga.

- Även ABB:s metallarbetare behöver bra lönehöjningar. Häggman får slåss för sin nivå, jag uttalar mig bara om civilingenjörernas. Jag anser dock att varenda krona som metallarna får är välförtjänta och de får färre kronor än vad de förtjänar. Vi civilingenjörer tänker att fortsätta att slåss för mer pengar i plånboken men vi gör det på vårt sätt och Häggman får göra det på sitt, säger Bertil Nordqvist.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons