Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Merkel manar till återhållsamhet

Annons

Rysslands president Vladimir Putin framförde på lördagen djup oro över de senaste dagarnas oroligheter i Estlands huvudstad Tallinn i ett telefonsamtal med Tysklands förbundskansler Angela Merkel.

Putin sade att han var allvarligt bekymrad över den dramatiska händelseutvecklingen i Tallinn sedan de estländska myndigheterna flyttade ut monumentet över stupade sovjetiska soldater ur staden.

I ett uttalande från Kreml hette det att "krigsläget i Estland" och "den fortsatta instabiliteten i Ukraina" var huvudämnena i samtalet mellan Putin och Merkel. Ett annat samtalsämne var toppmötet mellan EU och Ryssland som ska hållas i Samara nästa månad.

Merkel, som även talade för EU eftersom Tyskland för närvarande är ordförandeland, manade både Estland och Ryssland att vara återhållsamma. Hon efterlyste en snabb lösning på situationen.

Det ryska utrikesdepartementet sade på lördagen att en rysk medborgare hade dödats under oroligheterna i Tallinn, de värsta sedan landet blev självständigt från Sovjetunionen 1991. Den estniska polisen anklagades för att ha använt överdrivet våld mot demonstranterna som försökte försvara minnesmärket.

Estland beskyllde i sin tur Ryssland för att underblåsa den spända stämningen genom ett "grundlöst" påstående om en rysk medborgares död under kravallerna.

"Det estniska utrikesministeriet anser det beklagligt att de grundlösa påståendena som det ryska utrikesministeriet gjort syftar till att förvärra situationen i Estland", heter det i ett uttalande.

För ryssarna symboliserar minnesmärket Röda arméns seger över nazismen i andra världskriget, medan esterna ser det som en symbol för 50 års sovjetisk ockupation.

Relationerna mellan länderna och mellan esterna och den estländsk-ryska minoriteten har varit spända alltsedan 1991.

TT

Mer läsning

Annons