Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mer polisnyheter..

Annons

Polisstationerna kommer att bemannas fler timmar än tidigare i Falun, Borlänge, Ludvika, Avesta och Mora. Men endast Borlänge kommer att ha bemanning dygnet runt, med ett stationsbefäl som kan ta emot anmälningar.

1996 slutade man med dygnet-runt-bemanning i Borlänge, men under början av 2002 återinförs det alltså. Det är där det behövs mest, menar man.

Borlänge förlorar mellan fem och sex övervakningspoliser som går till nystartade rotlar, främst spaningsroteln.

Falun och Borlänge ska samarbeta mer. Målsättningen är att utbytet mellan grannstäderna ska bli mer påtagligt än förut, inte bara vid utryckningar, utan även vid planerade kommenderingar till exempelvis demonstrationer.

Tillsammans ska de båda städerna så småningom bemanna fyra dubbelpatruller dygnet runt, alla dagar. Men i dagsläget finns endast resurser till tre, enligt POS.

Centrumgruppen är en länsförstärkande grupp som utgår från Borlänge. Den leds av en chef som har åtta man till sitt förfogande, inklusive en hundpatrull. Gruppen förstärker främst Borlänge och Falun under helgen - men ska även kunna förstärka i övriga länet när det behövs.

Älvdalen och Sälen ska utöka sitt samarbete. Sälen tillhör Malungs närpolisområde men har samma verksamhetsbehov som Älvdalens närpolisområde - där Särna och Idre ingår. De stora turistströmmarna, geografin och fjällräddningsproblematiken är gemensamma faktorer.

Säter och Gagnef har det sämst ställt med bemanningen.

I Säter finns inte en enda polis från och med årsskiftet. Inom den närmaste framtiden ska dock två-tre tjänster utlysas.

I Gagnef finns för närvarande en polis i yttre tjänst. Inom tre år vill man ha ytterligare fem.

Rättviksborna kan vara riktigt nöjda med sin polisstyrka, enligt POS. Målet med tio övervakningspoliser är redan nått, och den styrka som finns "ser riktigt bra ut", sägs det.

Behovet av nyrekrytering gäller främst poliser i yttre tjänst. Mats Danielsson, rekryteringsansvarig på polismyndigheten Dalarna, tror att man kommer att klara av att föryngra kåren och klara omorganisationens mål.

- Det finns ett intresse för Dalarna, både bland de som går på polishögskolan och de som är färdiga. Vi har ett gott rykte just nu, säger han.

Det första halvåret 2002 kommer 12 aspiranter från Polishögskolan till Dalarna.

Alla chefer har inför omorganisationen fått söka om sina tjänster, vilket inneburit att några konkurrerats ut och någon har hoppat av frivilligt. Av 15 Närpolischefer är fem nya på den posten.

Ett tiotal personer från övriga landet har sökt tjänst i Dalarna i och med omorganisationen, och fyra av dessa anställdes. Detta trots att endast två tjänster utlysts externt. Enligt länspolismästaren har ryktet om omorganisationen spritts över landet, vilket fått poliser i övriga landet att blicka mot Dalarna.

- Då kan vi inte utesluta sökande utifrån även om tjänsterna bara utlysts internt, säger han.

Förra omorganisationen ägde rum 1995-1996, då Närpolisreformen genomfördes.

- Då var allt toppstyrt och dåligt förankrat hos personalen. Den här gången har det funnits mer dialog, men visst är det alltid lite jobbigt i början av en ny organisation, säger Karl-Göran Karlsson på POS.

Mer läsning

Annons