Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mer luft än vaniljglass

Annons

Vaniljglass med jordgubbar är utan tvekan en av de stora midsommarklassikerna.

Med vad innehåller egentligen ett vanligt paket gräddglass med vaniljsmak?

Mest luft, faktiskt.

Undersökningsföretaget Testfakta.se har för tidningens räkning undersökt elva sorters glass.

Fyra av de testade sorterna innehöll hälften luft eller mer. Testets luftvärsting var den från glassjätten GB, som innehöll 54 procent luft.

-Lite förvånande att det är så här stor skillnad, säger Klas Johansson, kemist på laboratoriet Analycen, där glassarna testades.

Att glasstillverkarna "piskar in luft" i glassen har en huvudförklaring. De vill helt enkelt att glassen ska bli mjukare och smidigare. Den ska gå att skopa ur direkt när den plockas ut från frysen. Enligt glasstillverkarna vill konsumenten inte låta glassen vänta 15 minuter på diskbänken.

Men det finns en annan förklaring till luften också. Den stavas, pengar. Luft är som sagt billigare än glass.

- Den ekonomiska biten ska inte underskattas, säger Tomas Appelberg, säljchef hos General Mills som Häagen-Dazs.

Häegen-Dazs är betydligt mer kompakt än övriga sorter. Den amerikanska lyxglassen som faktiskt tillverkas i Frankrike innehåller endast 14 procent luft.

Literpriset är runt 70 kronor att jämföras med runt 12 kronor litern för glassen från Triumf och Lidl.

Men tar man hänsyn till luften och räknar fram kilopriset är Häagen-Dazs fortfarande dyrast. Men skillnaden är betydligt mindre. Dryga 80 kronor kilot mot 74 för Crema Bella och 72 kronor för Signum. Billigast per kilo är Lidls glass med 21 kronor.

Hur är det med gräddhalten då?

Den billiga glassen från Lidl har lite grädde för att vara en gräddglass. Drygt fem procent. Mest grädde finns i Sias kravmärkta glass. I alla fall av de glassar som anger gräddhalten. Sia-glassen har ett deklarerat värde på 39 procent. Lidl använder sig i stället av smörfett, som är billigare än grädde, för att höja fetthalten. Den egenheten delar de med GB.

Minst fett hade glassen från Diplom-is, fyra procent deklarerat. Men det har en naturlig förklaring. Glassen är den enda i testet som är en så kallad yoghurt-gräddglass.

Några regler på vad en glass måste innehålla finns egentligen inte i dag. Livsmedelsverket tog bort kraven 2002 och i dag finns endast en branschöverenskommelse via den europiska organisationen Euroglaces. Överenskommelsen säger att gräddglass måste ha minst åtta procent mjölkfett. Några riktlinjer för luft finns över huvud taget inte.

Så svensk glass kan i princip innehålla vad som helst?

- Nej, inte riktigt. Det finns naturligtvis generella regler och lagar om livsmedel och kvalitén också i Sverige. Men inga regler om hur mycket grädde, luft eller annat innehåll man måste ha för att få kalla något glass. Enda regelverket är från branschorganet Euroglaces. Men det är ingen lag, säger Ulla Fäger, statsinspektör på Livsmedelsverket.

FREDRIK NEJMAN

Mer läsning

Annons