Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mer ljus och lägre elräkning

Annons

Det handlar om miljöfarliga kvicksilverlampor som ska väck, och betydligt effektivare och snällare natriumlampor som monteras dit i stället.

Och det handlar om 125 watt som blir 50 eller 75 watt beroende på om det är längs en stillsam gata i en by, en tätt trafikerad väg eller en vägkorsning.

Om nu kommunalrådet Leif Nilsson (s) var den som pratade sig varm om satsningen på lågenergibelysningen längs gator och vägar i kommunen när årets budget manglades fram i höstas, så är energibolaget Seab:s elinstallatör Ove Lundén en av dem som omsätter orden i handling.

Det är oklart om han trotsar alla väder. Måndagens bistra vinterkyla verkade i alla inte bekomma honom det minsta. Han skruvar och gör sitt jobb. Svårare än så verkar det inte vara, för den som är van.

Klart står i alla fall att kommunens satsning på gatlysen ligger rätt i tiden. Elkostnaden för gatubelysningen i kommunen kommer i stort sett att halveras. Och som en sorts bonus blir också de kommande servicekostnaderna lägre.

Hur mycket lägre kan inte kommunens gatuchef, Anders Danielsson, svara på än.

- Tidigare har vi åkt ut ett par gånger om året och bytt ut de lampor som slocknat.

Det betyder att personal fått åka smått planlöst mellan byarna och kvarteren. Kvicksilverlamporna har nämligen benägenheten att lysa mindre ju äldre de blir, för att slutligen slockna.

Natriumbelysning lyser däremot lika bra under hela sin livslängd.

- Natriumlamporna är garanterade en drifttid på fyra år. Och det innebär att vi framöver kommer att kunna byta ut lamporna i ett område i taget, förklarar Anders Danielsson.

Om fyra år, 2011, är det dags för det första lamputbytet.

För att undvika en situation där alla gatlampor har lyst lika länge har också satsningen delats upp i fyra etapper. De två första genomförs under vintern och blir klar till sommaren. Noteras kan också att man startar ute i byarna där behovet av belysning är som störst.

Anders Danielsson tycker att investeringen i nya armaturer och lågenergilampor var bra.

- Ett klokt beslut, säger han med adress till politikerna.

I Smedjebackens kommun finns i dagsläget 4 166 lyktstolpar. Fram till i sommar har drygt 1 300 lyspunkter bytts ut. Under 2008 kommer etapp tre att avverkas. Och under 2009 ska samtliga armaturer vara utbytta.

När det gäller den lägre energiförbrukningen gör kommunens kalkyler gällande att mellan 500000 och 600000 kronor om året kommer de nya lamporna att spara.

HARRI KRIIKKULA

Mer läsning

Annons