Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mer fokus på männen som slår

Sveriges kommuner och landsting, SKL, menar att det är dags att mer fokusera på förövaren.
– Vi kan bygga upp fler kvinnojourer i takt med att fler kvinnor misshandlas men det är mer angeläget att vi stoppar tillförseln, säger Lennart Gabrielsson, 1:e vice ordförande för SKL.

Annons

Varje år misshandlas 75 000 kvinnor i Sverige i en nära relation. 200 000 barn tvingas bevittna våld i hemmet varje år. Endast 1 500 män årligen genomgår behandling för sin våldsproblematik. Siffrorna talar sitt tydliga språk, det är dags att fokusera mer på förövaren och att arbeta förebyggande med männen som slår.

– Att män utövar våld mot kvinnor och barn i nära relationer är mycket allvarligt. Det innebär ett stort lidande och trauman för de som utsätts för våld men också kostsamma konsekvenser för både individ och samhälle, säger Lennart Gabrielsson.

Vid ett seminarium i höst presenterade SKL en ny kunskapsöversikt, "Våldsförebyggande arbete med män". Rapporten är tänkt att fungera som en kunskapsbank och ett verktyg som kan inspirera och ge vägledning till kommuner och landsting hur de kan arbeta för att förhindra och förebygga mäns våld mot kvinnor och barn.

I rapporten dras fyra viktiga slutsatser. Den första är vikten av att arbeta strategiskt och våldsförebyggande med män. Både innan våldet inträffat och när våldet är ett faktum.

Den andra är att brottsoffrens säkerhet måste vara i fokus när man arbetar med förövarna.

Den tredje slutsatsen är att verksamheterna måste anpassas bättre till målgrupperna, exempelvis måste hänsyn tas till att många våldsutövande män är pappor.

Slutligen måste socialtjänsten bli bättre på att beskriva och dokumentera arbetsmetoder riktade mot våldsutövande män så att de kan utvärderas och kvalitetssäkras.

Mer läsning

Annons