Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

... men Jenny flyttade till Norrköping

Annons

En av de elever som väljer att läsa gymnasiet på annan ort är Jenny Hillström. Under terminerna bor hon i Norrköping, en trappa upp från sin skola där hon pluggar för att bli florist.

- Jag var väldigt säker på att jag inte ville gå en helt teoretisk utbildning. Det är bättre att blanda med praktik och faktiskt ha roligt samtidigt som man pluggar, säger Jenny som kan se flera anledningar till att hon hamnade på just floristgymnasiet i Norrköping.

- Mamma har jobbat i blomsteraffär och hon berättade ofta om det när jag var liten, det måste ha fastnat.

Jennys har själv jobbat lite i sin fasters och farbrors blomsteraffär och på högstadiet gjorde hon praktik på Öna handelsträdgård.

- Jag trivdes där bland alla blommorna.

Av en slump hittade Jenny floristgymnasiets hemsida.

- Det såg så roligt ut och det såg ut att vara en mysig skola.

Efter ett år i Norrköping vet hon att det första intrycket stämde. Floristgymnasiet ligger i en egen liten skola, det är mysigt, men lite dåligt med killar, i Jennys klass finns inte en enda.

- Vi hade en, men han gav upp efter två veckor.

Jenny, som har många killkompisar hemma, trodde att det skulle bli jobbigt att leva i en killfri värld.

- Det är stor skillnad, men samtidigt är det inte så stor skillnad som jag trodde från början, säger Jenny, som bor på elevhem en trappa upp från sin skola.

- Det är lite jobbigt att alltid vara i skolan med klasskompisarna. Man kommer aldrig ifrån.

Men det har sina fördelar att bo nära också.

- Om man försover sig kan man bara sätta på sig ett par tofflor och gå ner.

Floristgymnasiet är en lokal inriktning av Hantverksprogrammet. Programmet är egentligen yrkesförberedande men det går att få grundläggande behörighet om man väljer att läsa rätt ämnen. I årskurs två ska Jenny läsa historia och engelska.

- Jag vill ha alla vägar öppna om jag skulle ångra mig och komma på att jag inte alls vill bli florist. Det finns lika stora möjligheter för mig att bli något annat, säger Jenny.

Men just nu är det floristyrket som lockar, tre gånger i veckan har eleverna floristik.

- Det är mycket krångligare än man tror, mycket som man inte hade tänkt på från början, säger Jenny.

Eleverna går igenom olika sorters blommor, lär sig deras latinska namn och olika tekniker och stilar. De går igenom olika sammansättningar, till exempel brudbuketter, kransar och bordsdekorationer, och sedan får eleverna prova på. Men det är inte så att florstelevernas hem är fyllda av vackra buketter.

- Många tror nog att vi kan ta hem blommor, men när lärarna har kollat våra buketter tar vi isär dem och sparar blommorna till nästa lektion. De blir ganska slitna efter ett tag.

Att flytta 36 mil bort från mamma och pappa var inget som oroade Jenny.

- Det är lite som ett äventyr. Jag tycker om att träffa nya människor.

Hon tror att det gjort henne mer självständig att bo själv men tycker att det är skönt att bo på elevhem.

- Det är bra att det finns folk där hela tiden, jag är nog lite sällskapssjuk. Samtidigt är det bra att man kan stänga in sig och vara själv i bland.

Det bästa med att bo själv är friheten.

- Jag får bestämma själv när jag ska äta och hur jag planerar min vardag, säger Jenny men medger att det inte alltid är så roligt.

- Det är mycket som måste göras. Tvätta, laga mat, handla, städa, det blir ingen tid över för det jag egentligen vill göra.

Samtidigt som Jenny inte tycker att någon ska vara rädd för att söka sig utanför Mora tycker hon att man ska tänka över sitt val.

- Många kanske tycker "vad ballt att flytta hemifrån" men det är ingen bra anledning att söka ett gymnasium.

Förra året kom Jenny hem varannan helg. För att jobba och träffa kompisarna.

- 13 timmar på tåg, ibland undrade jag ju "vad håller jag på med?", säger Jenny som tror att hon kommer att jobba lika mycket i år.

Hon tror inte att hon har förlorat några kompisar på att flytta hemifrån.

- Jag har kvar mina riktiga vänner här hemma men nu har jag kompisar från hela Sverige och lika kul som det var att komma hem och träffa alla vänner på sommarlovet. Lika kul ska det bli att åka tillbaks till skolan nu.

SOFIA HOLMSTRÖM

Mer läsning

Annons