Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mellanskog höjer timmerpriset igen

Annons

Sågverkskonjunkturen är urstark. Men den hittills rekordvarma vintern har ställt till det ordentligt för skogsbruket i Dalarna.

-Vintern har hittills har varit en riktig rysare. Det har varit jättebesvärligt både i avverkningen och vad gäller vägarna, säger Göran Olsson, regionchef på Mellanskogs region nord.

-Det var varit tungt. Nu behöver vi kyla framöver. Fortsätter det vara varmt blir det kritiskt, säger också Mats Karls, tf regionchef på virkesinköpsbolaget Weda.

-Vi har fått styra om våra avverkningar efter vädret, så vi har tagit en del som vi hade tänkt ta under tjällossningen, säger Charlotte Brodén, informationschef på Stora Enso Skog.

Alla tre stora virkesleverantörerna har dock klarat att förse sågverken respektive massabruken med vad de behövde.

-För vår del blev det dock fem till tio procent lägre leveranser än vi hade önskat. Sågverkskonjunkturen är jättestark och vi hade kunnat ha levererat mera.

Stormen Pers härjningar beräknas ha fällt runt tolv miljoner kubikmeter skog huvudsakligen i södra Sverige. Mängden motsvarar faktiskt runt två årsavverkningar i Dalarna.

-I vårt område handlar det om cirka 50000 kubikmeter, mest efter kusten, säger Göran Olsson.

Att Per varit hovsam i våra trakter bekräftar också Mats Karls och Charlotte Brodén.

Weda har skickat hjälp till de drabbade områden, men för Mellanskog och Stora Enso Skog är det inte aktuellt. Visserligen har Mellanskogs södra region en hel del stormfällt skog att ta hand om liksom systerföreningen Södra Skogsägarna. Men de har sagt att de klarar sig själv. Även Stora Ensos virkesbolag Sydved har gett samma besked.

Någon negativ påverkan på virkespriserna i vårt område torde de stormfällda virkesmängderna söderut inte få.

Sågverkskonjunkturen är urstark och den ser ut att förbli stark. Därför alltså Mellanskogs prishöjning.

Men nu måste också priset på massaved upp. I dag är det timmerpriset som står för skogsägarnas netto, säger Göran Olsson.

ROSA GOLZIO

Mer läsning

Annons