Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mejlande polis får jobbet åter

Annons

Den 45-årige polis i Malmö som avskedats för mejl med rasistiskt innehåll till socialdemokratiska kommunalrådet Ilmar Reepalu kan få jobbet tillbaka. Arbetsdomstolen anser inte att det fanns saklig grund för avskedandet.

Polismannen, som arbetade som befäl i yttre tjänst, avskedades i januari förra året sedan Rikspolisstyrelsens ansvarsnämnd bedömt att han grovt åsidosatt sin plikt som polis.

Våren 2005 skickade han i affekt mejl till Reepalu och till en tjänsteman i Malmö stad, där han använde uttryck som "kriminelle Mohammed i Rosengård" och "alla jävla blattar". Till Reepalu skrev han också: "fy fan vad jag hatar dig och ditt jävla sosseparti".

Polismannen åtalades för hets mot folkgrupp, men friades av Malmö tingsrätt eftersom han inte hade insett att mejlen skulle bli offentliga handlingar. Trots den friande domen blev han avskedad.

Polisförbundet protesterade och efter resultatlösa förhandlingar med Rikspolisstyrelsen drevs fallet till Arbetsdomstolen, AD. Polisförbundet försvarade inte mejlen, men menade att denna enstaka förseelse inte kunde uppväga mer än tio års prickfri tjänst.

Arbetsdomstolen kommer fram till att polismannen bara utnyttjat sin grundlagsfästa yttrandefrihet och att det därför saknades skäl för såväl avskedande som uppsägning.

Avskedandet av polismannen förklaras ogiltigt. Enligt domen ska staten också betala honom 80 000 kronor i ersättning för den kränkning som avskedandet innebar.

TT

Mer läsning

Annons