Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mediemagnat riskerar 35 års fängelse

Annons

Den kanadensiske före detta mediemogulen Conrad Black fälldes på fredagen av en federal domstol i Chicago för tre fall av bedrägeri samt för övergrepp i rättssak. Han riskerar uppemot 35 års fängelse och miljoner i böter.

Black friades dock från nio andra åtalspunkter.

Den 62-årige bryggarsonen Black köpte för 40 år sedan in sig i två kanadensiska veckotidningar och lyckades från den basen bygga ett medieimperium, Hollinger International, som blev det tredje största i världen. Han blev adlad i Storbritannien 2000 och är ledamot av landets överhus.

För fyra år sedan fann en internutredning oegentligheter i ledningen av Hollinger. Enligt den hade 95 procent av koncernens nettoinkomster betalats ut som bonusar till Black och andra beslutsfattare. Black tvingades först avgå som vd, sedan som ordförande. Därefter har den ena skumraskaffären efter den andra avslöjats.

Tre medåtalade befanns på fredagen skyldiga till flera fall av bedrägeri.

Black och hans kumpaner stod åtalade för att bland annat ha smugit undan motsvarande 400 miljoner kronor från företagskoncernen.

Huvudförhandlingen i det mycket komplexa målet har pågått i 15 veckor. Juryn behövde överlägga i tolv dagar innan den kunde fatta sitt beslut.

TT

Mer läsning

Annons