Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Medicinnotan: 520 miljoner

Annons

Bantningspreparatetet Xenical och potensmedlet Viagra har rasat i försäljning sedan beslutet att stat och landsting inte ska subventionera dessa läkemedel.

I januari i fjol såldes det Xenical för cirka 1,1 miljoner kronor. Bara under en månad i Dalarna. I september hade försäljningen rasat till cirka 100 000 kronor.

Magsårsmediciner, som tidigare legat i topp har minskat rejält i kostnader, trots att användningen ökat. En förklaring är att allt fler läkare skriver ut den billigare Lanzo istället för Losec.

Men kostnaden för blodfettssänkande mediciner har däremot ökat med inte mindre än 23 procent mellan år 2000 och 2001.

- Det beror framförallt på att det nu finns vetenskapliga belägg för att det verkligen ger bra resultat för patienter i riskzonen. Genom dessa läkemedel kan man undvika ett antal hjärtinfarkter och kärlkramp, säger Bo Claesson, läkemedelskommitténs ordförande.

Landstingets kostnad för läkemedel per invånare var i fjol 1 895 kronor, vilket är en ökning med 7,2 procent från året innan. Med det ligger Dalarna strax under riksgenomsnittet.

- Man kan konstatera att läkare och patienter i Dalarna sköter sig riktigt bra, säger Claesson.

Men det finns mer att göra.

Läkemedelskommittén ger varje år ut en basläkemedelslista. Där väljer kommittén, med hjälp av experter, ut vilka läkemedel som ska rekommenderar.

Läkarkåren i Dalarna följer dessa rekommendationer till 40-50 procent.

- Det ska inte vara 100-procentig följsamhet. Det kan vara speciella omständigheter, som att patienten inte mår bra av just det läkemedlet eller behöver ett speciellt medel. Men vi bör nog ligga på 50-75 procent.

Det finns, enligt Claesson, mycket att tjäna på att följa rekommendationerna.

Ett regeringsförslag finns på att Apoteket i framtiden alltid ska lämna ut det billigaste läkemedlet när det gäller exakt samma substans, ovsett vad läkaren skrivit på receptet. Förslaget kommer troligtvis att gälla från oktober.

Ett ganska kontroversiellt förslag som inkräktar på läkarens fria förskrivningsrätt.

- För fem-tio år sedan hade det blivit ramaskri över ett sådant förslag. Men trots allt så har det varit rätt lugnt, säger Claesson.

- Jag hoppas att Apoteket även i fortsättningen kan lämna ut det läkemedel vi rekommenderar även om det skulle finnas ett annat som är några öre billigare.

- Det kan komma att ställa högre krav på läkemedelskommittén att oftare uppdatera baslistan, tror apotekaren Elisabeth Kallin som är sekreterare i läkemedelskommittén.

Än så länge kompenserar staten landstingen för läkemedelskostnaden. Men från 2005 ska landstinget själva finansiera läkemedlen.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons