Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mediaforskaren om den blodtörstiga clownen: "En skurk som vill skada andra med ett leende"

Artikel 2 av 16
Clownskräcken
Visa alla artiklar

Avvikande clowner är inget nytt i kulturen. Mediaforskaren Johan Nilsson på Örebro universitet spårar dagens clownskräck tillbaka till 1800-talets opera.

Annons

Johan Nilsson är lektor på Universitetet och forskar om "Jokern" i berättelserna om Batman. Just "Jokern" är en av de karaktärer många förknippar med våldsamma, skräckinjagande clownfigurer, och Jokern är inte den enda clownen med aggressionsproblem i kulturen.

Varför den blodtörstiga clownen är en så populär karaktär i scenkonsten, filmen och litteraturen tror Johan Nilsson beror på att den är så effektiv.

– Det är en tydligt ond antagonist, en skurk som vill skada andra med ett leende på läpparna. Det finns inte mycket utrymme för gråskalor, det är väldigt svart-vitt, säger han.

Johan Nilsson är lektor på Örebro universitet och forskar om karaktären Jokern.

"Jokern" gjorde sin entré på 1940-talet, men först på 1980-talet kom det verkligt stora uppsvinget för mordiska clowner. Det var då Stephen King's rysare "Det" gavs ut och clownen "Pennywise" fick många att darra. På 90-talet gjordes tv-serie av boken.

– Det var den figuren som satte fart på den här vågen, men det går längre tillbaka än så när man tittar på hur clownen förekommit i olika sammanhang, berättar Johan Nilsson.

1892 hade operan "Pajazzo" med musik och text av Ruggiero Leoncavallo premiär.

På originalspråket heter den Pagliacci, vilket betyder "clowner" på svenska.

–Där drar clownen åt det tragiska hållet och blir också våldsam, berättar Johan Nilsson.

Både den amerikanska tv-serien "Seinfeldt" och den tecknade amerikanska tv-serien "The Simpsons" har referenser till operan "Pajazzo".

De här avvikande clownerna är inte de enda i populärkulturen. I klassiska 80-talsrysaren "Poltergeist" dyker en dockclown med minst sagt onda avsikter upp.

– Det gjordes till och med en skräckkomedi om blodtörstiga clowner på 80-talet: "Killer Clowns from outer space", berättar Johan Nilsson.

Alla artiklar i
Clownskräcken

Clowner portas från flera krogar

TV+TEXT

Annons