Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mediadrevet fortsätter

Annons

Det har gått några veckor sedan Könskriget sändes i Sveriges television. Evin Rubar som gjort programmen hade antagligen som syfte att starta en kampanj mot Sveriges kvinnojourer, något som hon lyckats med tack vare att media hängt på karusellen.

Roks är en organisation bestående av cirka 150 kvinnojourer och cirka 30 tjejjourer som är självständiga. Roks styrelse har inte insyn i det lokala jourarbetet vilket är en styrka för organisationen. Cirka 8 000 kvinnor är medlemmar och jobbar ideellt på jourerna med att hjälpa och stötta våldsutsatta kvinnor och barn.

Evin Rubar vill få det att låta som att Roks har hittat på att det finns en könsmaktsordning samt att det är Roks som infiltrerat regeringen att tycka likadant. Vet inte Evin Rubar att Sverige har skrivit under FN-dokument som slår fast att vi måste jobba för att bryta den rådande könsmaktsordningen? Sverige har även skrivit på Pekingdokumentet från 1995 där vi säger att vi aktivt ska motarbeta mäns våld mot kvinnor samt att vi ska stödja våldsutsatta kvinnor.

Eftersom regeringen är handlingsförlamade på den punkten ger de kvinnojourerna pengar varje år för att sköta den uppgiften åt dem. Alla med en feministisk grundsyn vet att feminism inte handlar om manshat, feminism innebär att motarbeta kvinnohatet i samhället, det kvinnohat som tar sig i uttryck i tillexempel våldtäkter och misshandel.

Diskussionen om att män är djur är tagna ur sitt sammanhang. Intervjun som citerades handlade om vad Valerie Solana tycker, inte vad Irene tycker.

JOURTJEJ

Mer läsning

Annons