Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Medeltidskrucifix i sopcontainer

Annons

Ett 800 år gammalt, förgyllt krucifix som varit försvunnet sedan andra världskriget har hittats i en sopcontainer i Österrike, säger polisen.

Krucifixet av koppar och emalj tillverkades i Limoges i Frankrike och ingick i en polsk konstsamling som under andra världskriget fördes till det naziledda Österrike, sade en polistalesman i Salzburg på torsdagen.

Det hittades 2004 i semesterorten Zell am See av en kvinna som letade efter fynd i en sopcontainer. Hon visade det för familjen som hade slängt föremål från ett dödsbo i containern och fick besked att hon kunde behålla det.

Först nyligen visade kvinnan krucifixet för en vän, som anade att det kunde vara värdefullt och tog det till ett museum.

Krucifixets rättmätiga polska ägare hade murat in det och andra dyrgripar i en källarvägg i Warszawa strax före andra världskrigets utbrott. Nazisterna hittade skattgömman 1941 och sände föremålen till ett österrikiskt slott i närheten av Zell am See, säger polisen.

Vad som hänt krucifixet fram till att det hamnade hos den senaste österrikiske ägaren vet inte polisen.

Om det skulle säljas på auktion beräknas krucifixet vara värt närmare fyra miljoner kronor. Men polska kulturdepartementet har anmält ärendet för den Londonbaserade Kommissionen för stulen konst i Europa, som företräder arvingarna till bestulna konstsamlare.

TT

Mer läsning

Annons