Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Medeltidskänsla i Gyllbergen

Annons

Clas Jacobsson iklär sig rollen som Knut i Gylle, som levde i början på 1500-talet och var kunglig dalafogde, storbonde och bergsman, när han tar emot sina gäster, som också de förväntas gå in i rollerna som medeltidsmänniskor. Deltagarna får uppleva hur förhållandena var på medeltiden, vad människorna livnärde sig på, hur de skaffade och lagade mat, smidde sina svärd, roade sig och så vidare.

- Många som kommer hit uppskattar miljön och atmosfären och tycker att det känns skönt att släppa det invanda och få spela en roll där man inte är sig själv, säger Clas Jacobsson.

Många företag har besökt hans läger i Gyllbergen och använt rollspelsmodellen i syfte att stärka lagandan och sammanhållningen. Den första gruppen kom hösten 2004 och därefter har rörelsen utvecklats vidare. I år har mellan 10 och 20 grupper tagits emot och nästa år blir det ännu fler. Förutom teambuildning och representation har före-tag och organisationer besökt medeltidslägret bland annat som avstamp inför omorganisationer och större projekt.

- Min målsättning har varit att bygga den här verksamheten långsamt för att skapa en så verklighetstrogen medeltidsmiljö som möjligt, och att döma av dem som varit här så har vi lyckats, säger Clas.

Allt som är uppbyggt är gjort med medeltida tekniker och materiel, sten, trä och lera bland annat. Där finns också örta- och humlegårdar och en blästugn för järnfamställning från myrmalm. Och en stor kungsgård med plats för ett 30-tal personer, som används när mörkret faller, eller när det regnar. I höst finns planer att göra en gropmila.

- I första hand är det här en utomhusarena, man ska känna att det är vildmark, men vi bygger nu också för att kunna vara här på vintern, säger Clas Jacobsson.

De som kommer till anläggningen i Gyllbergen får olika uppgifter att lösa och för bland andra skolelever är det ett effekt-ivt sätt att lära genom att göra - till exempel att väga myrmalm med balansvåg, tillverka kol och tvål, framställa järn och koka fisk i en grop i marken med hjälp av heta stenar och näver.

Clas Jacobsson har haft en låg profil när det gäller marknads- föringen av medeltidslägret.

- Ja, min intention från början har varit att inte gå för fort fram och det har visat sig vara en bra strategi.

CLAES HUSAHR

Mer läsning

Annons