Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Medeltida förening drog i österled

Annons

Ajnos, Hornper, Hornmina, Drejarbill och alla andra i Leksands medeltidsförening ser fram mot den sjätte upplagan av medeltidsmarknaden sista helgen i maj. Men innan dess ska allt finslipas och batterierna laddas i österled.

- Det blir fyra dagar i Estland, säger Marina "Hornmina" Lodén.

- Vi ska äta medeltida mat och bo i gamla stan.

Det blir en rekreationsresa, men på samma gång ett bra tillfälle att hämta inspiration. Medeltidsgänget ska även träffa likasinnade och förhoppningen är att få i gång någon form av samarbete inför framtiden.

Fri parkering och gratis tornerspel. Leksands medeltidsmarknad lockar upp mot 30 000 besökare under dagarna tre om det vill sig väl.

- Jag är mest orolig för vädret, säger föreningens ordförande Pär "Hornper" Pettersson.

Medeltidsmarknaden söder om Siljan har under åren utvecklats och blivit ett aktat evenemang. Det är en samling glada, spralliga och inte minst engagerade människor som med små medel ser till att Leksand för en helg förvandlas till ett gycklarnas och riddarnas paradis.

På tal om tornerspel. Det är för många en av höjdpunkterna under medeltidsmarknaden. Pär Pettersson hoppas mycket på restaureringen av "Gropen". Ett tornerspel där med publikplatser vore något alldeles extra, men att börja tala om entréavgifter, nej.

- Vårt signum är gratis, säger Marina Lodén, som samtidigt berättar om alla de åtskilliga ideella timmar som läggs ned årligen för att få medeltidsmarknaden tillstånd.

Hon tycker att marknaden borde vara hela samhällets angelägenhet. Ju fler som backar upp arrangemanget desto bättre, menar hon. Leksand är ju så mycket mer än bara ishockey, men det är klart att den frivilliga kollekten, guldtian, ger lite klirr i kassa.

Annars är det mesta klappat och klart. Folk från tv-serien Riket kommer, liksom På spåret- kände Dick Harrysson som också föreläser i kyrkan på lördagskvällen.

Vidare väntas folk från musikäventyret Arn som stannar till på vägen till Dalhalla. Och inte att förglömma husbandet Patrasks skivsläpp, Röde Mask och eldslukande unga damer.

CHRISTER KLOCKARÅS

Mer läsning

Annons