Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Medeltida ballad blev pjäs

Annons

Det började med en ballad från medeltiden och utvecklades till en musikteaterföreställning om Kristina Stalledräng. På bara en vecka har eleverna på internationella folkmusikprogrammet producerat föreställningen.

I gymnasieelevernas utbildning ingår kursen sceniskt musikprojekt, att göra en musikföreställning. Det blev en musikteater med grund ur medeltida mytologi och en ballad om en kvinna, Kristina.

Manus har Anna Hallpers och Marie Kristiansen skrivit. De har också varsin roll i föreställningen, som slottsvakter.

Projektet har bara fått ta en vecka, förutom vissa förberedelser. En grupp arbetade med manus, en annan med musiken, en tredje med kläder och rekvisita. Huvudansvar för föreställningen har eleverna i årskurs två.

För att hitta en lämplig historia sökte Marie och Anna bland sångtexter och hittade den medeltida balladen, en saga som berättas i sången.

Balladen om liten Kerstin blev Kristina Stalledräng, en spännande berättelse om en ung kvinna som ville leva ett annat liv och blev man.

Musiken är omarrangerad för att passa föreställningen. Scenkläderna har eleverna fått låna av Dalateatern.

På tisdag och onsdag finns möjlighet för allmänheten att se föreställningen i Wasabion och det är dessutom gratis entré.

KATARINA CHAM

Mer läsning

Annons