Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Medborgarlön som ingen ekonomi klarar

Annons

En del företeelser i landstingsledningens agerande ger upphov till lite funderingar.

Dels. För några år sedan lanserade något parti, jag minns inte riktigt vilket, idén om medborgarlön. Det vill säga att man utan motprestation skulle få en summa pengar av staten till sin grundförsörjning.

I Dalarna har de styrande partierna fångat upp idén och börjat med två personer, nämligen majoritetsrådet och Swedenborg, som utan motprestation - om man bortser från att, i Swedenborgs fall, trycka på jaknappen i fullmäktige - tillsammans får runt 55000 kronor per månad (inklusive avgifter).

Det finns ingen ekonomi i världen som klarar medborgarlön för alla på den nivån. Det har man nog inte tänkt på.

Dels. Landstingsstyret har av framsynthet(?) börjat förberedelserna för att slopa sig själva, det vill säga avskaffa landstinget. I realiteten börjat radera ut landstingsgränserna, som förr eller senare ändå kommer att försvinna. Förhoppningsvis förr.

Som om inte gränsen fanns har man försökt hämta ett så kallat majoritetsråd, Dysholm, från Örebro län. Okänd för i stort sett alla inklusive landstingsrådet Alf Johansson, som skötte rekryteringen.

På en fråga från tv-reportern i Gävle-Dala om det inte var förenat med risker att anställa en person med okänd kompetens svarade han: "Du vet inte och jag vet inte vilken kapacitet han har. Det får framtiden utvisa" .

Är det kriterier som gäller generellt i landstinget vid nyanställningar? Nej, det tror jag inte. Men då är det andra som i regel sköter rekryteringen och då på professionella grunder.

KURT LILJEGREN

Mer läsning

Annons