Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Med skön läsning på schemat

Annons

Inga höga röster hörs, allt är lugnt i skolan. Varje lektion förutom de praktiska, slöjd, bild, hemkunskap och musik har eleverna läst den här veckan. Eleverna har haft idrott, men annorlunda lektioner där eleverna masserat varandra.

-Jag har läst korta berättelser, ögonblick högt i gymnastiksalen och när en berättelse är slut betyder det att eleverna ska byta och massera andra benet till exempel. Det har fungerat väldigt bra och vi har också masserat med hjälp av bollar.

-Det har varit pauser i läsandet, vi har pratat om böcker, läst högt för läsandet har varit mycket intensivt, säger Annika Nygård, svenska och idrottslärare på Rättviksskolan.

-Vi har läst skönlitteratur sedan många år, men vi fick idén till läsdagarna från en annan skola som arrangerade en hel läsvecka. Då beslöt vi försöka tre dagar och det har varit mycket bra.

-Förutom att elever som inte läser så mycket på egen hand läser de här dagarna, tränar elever tekniken och alla ämnen omfattas ju av att kunna läsa bra.

-De här dagarna har alla läst överallt och vi har haft så skönt, alla myser, stressen har minskat avsevärt och samtidigt är det en intensiv lästräning. Vissa har läst flera böcker de här dagarna och personalen på biblioteket har hjälpt oss mycket att få fram böcker och det har varit all sorts litteratur, säger Annika Nygård, som hoppas på mer läsdagar i skolan.

I klass 6B är Meg Tomt Andersen lärare och hon läser tillsammans med sin klass. De flesta tycker att läsdagarna har varit jättekul.

-Jag har alltid tyckt om att läsa, säger Rasmus som läser en äventyrsbok, När natten är som mörkast.

-Att läsa är det bästa som finns, säger Mattias. Det är så kul och istället för att titta på tv och få färdiga bilder skapar man egna bilder när man läser.

Moa läser en bok om mobbning och både Mattias och Moa tror att fler börjar läsa mer hemma efter läsdagarna och så har det blivit så lugnt och skönt i skolan, tycker de.

KATARINA CHAM

Mer läsning

Annons