Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Med nybränt till Bränntjärn

Annons

Den förstnämnde är en före detta skogsarbetare, numera buss-chaufför, från Kilsbergen i Närke som nyligen kommit med ett album där merparten av materialet är hämtat ur Dan Anderssons repertoar, men även Nils Parling och Gustaf Fröding är representerade på detta debutalbum.

Av rent lokalt intresse kan för övrigt märkas att Kilsberger har sin upptäckare i Sune Jansson från Hörks hage, veteran vid Örebro-teve där han genom åren bland annat flitigt samarbetat med Peter Flack och Ernst Kirchsteiger i Sommartorpet.

Sune Jansson har också bland annat sett till att ge ut ett minnes-album där man får höra Nils Parling berätta och sjunga sina egna visor från en teveinspelning 1969.

Bosse Westling från Köping kommer ursprungligen från Nås finnmark men har under några år också varit verksam i Ludvika där han arbetade på Domus herrekipering.

Numera är han lärare i Köping, men vissjungandet tar en hel del av hans tid och resultatet har bland annat blivit ett nytt mycket förnämligt album med material där Alf Pröysen har huvudrollen.

Bosse Westling, som bevisligen är en mycket driven pröysen-tolkare, har just varit i Norge och deltagit i en visfestival till Pröysens minne.

Han kan berätta att ett flertal vissjungande norrmän kommer till Bränntjärn, för att medverka, ditlockade av landsmannen Lasse Sandberg som gjorde ett mycket fint inhopp i fjolårsprogrammet och hade idel lovord för Visor i skymningen.

Bland övriga som meddelat sitt intresse för fredagskvällens program kan nämnas Erik Löfmarck, som gav en konsert vid DA-veckan 1998 men som i sommar mest varit programvärd på Hammarbacken, och Heidi Baier, som hoppas hinna ner från Luossa, där hon är verksam just nu, för att medverka. Hon fanns på plats även i fjol då ju arrangemanget slog publikrekord.

I vanlig ordning inleds programmet med en guidad tur runt Bränntjärnstorpet med Nils Holmdahl som väl påläst guide och liksom i fjol hjälper durspelaren Alvar Jansson-Orre från Olsjön till att skapa den rätta tidsbilden med sina gamla låtar från Grangärde finnmark.

Mer läsning

Annons