Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Med "Masjävlar" går Maria till botten med sitt ursprung

Annons

Maria Blom som skrivit och regisserat Masjävlar har sina rötter i Boda och Ore. Det var hit hon kom på sommaren och loven,

Pappa Tage kommer från Boda och det är också där familjen vistades under sommaren.

Faster Annika bor i Arvet och farmor och farfar också. Inspirationen kommer från Marias ursprung och rötter och med fördel kan hon konstatera att vistelsen, under loven från Stockholm, skapade den nödvändiga distansen för att kunna se själen och känslan riktigt klart.

- Står man för nära finns det risk att det blir geggigt. Då kan historien bli självuppfyllande, men jag har naturligtvis blivit djupt berörd av min bakgrund och i Masjälvar går jag till botten med mitt ursprung, säger Maria.

Att de fem föreställningarna i Stockholm såldes slut på bara en halvtimme är roligt, tycker Maria, men mottagandet i Dalarna var viktigt och det var skönt att komma dit.

- Förutom att det är så fint och vackert så ser jag det råa men hjärtliga, människor med humor och som har nära till skratt och fniss. Det ligger nära att busa och jävlas och det var också möjligt att kalla föreställningen Masjävlar på ett kärleksfullt sätt. Det hade inte alls fungerat att kalla en föreställning Stockholmsjävlar till exempel.

- Masjävlar innehåller stor värme och kärlek. Skådespelarna vågar komma riktigt nära och därför kommer kärleksbudskapet verkligen fram, säger Maria.

Masjävlar vill något, vill säga något, bland annat att det inte är för sent, men det gäller att inte vänta för länge. Det finns ändå hopp.

Marias familj såg naturligtvis premiären i Falun. Farmor och farfar från Arvet i Ore var med. Det var första gången de gick på teater.

KATARINA CHAM

Mer läsning

Annons