Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Med läsning på schemat-igen

Annons

Kursen är uppdaterad och riktar sig till personer med svårigheter för språk, såsom ordblindhet, dyslexi och analfabetism.

Enligt undersökningar lider drygt 25 procent av Sveriges befolkning av lässvårigheter till den grad att de inte klarar av att läsa tidningar. Den största delen är invandrare som inte lärt sig språket, men många har medfödda svårigheter för språk. Det är något man vill ändra på vid Malungs folkhögskola.

Läs- och skrivkursen är på heltid och vänder sig både till lokalbefolkning och folk utifrån.

- Det är väldigt viktigt att folk vågar gå ut med sina svårigheter. Man måste känns sig trygg och den miljön kan vi erbjuda här, säger Lars Geipel.

- Vi är utrustade med de bästa hjälpmedlen man kan ha, fortsätter Gunnar Helgesson, som är kursföreståndare på folkhögskolan.

Även om kursen inte startar förrän till hösten så hade man avstamp under tisdagskvällen, då författaren Torbjörn Lindgren föreläste i folkhögskolans aula.

Författaren har själv levt stora delar av sitt liv med läs- och skrivsvårigheter och hade fyllt 50 år innan han kunde skriva ordentligt.

Nu har han skrivit ett tiotal böcker och är ett av språkrören för förbundet FMLS, funktionshindrade med läs- och skrivsvårigheter. Han är också aktiv inom andra organisationer för ändamålet.

Föreläsningen handlade om Torbjörns liv och hur hans "resa" sett ut. Han berättade också om forskning kring problemet, skolor och kurser, samt hur arbetslivet kan fungera för en person med svårigheter.

- Alla kan lära sig, om man vill och om man tar sig tid. När jag bestämde mig för att skriva en bok lät jag mig ta den tid det krävdes. Det tog 14 år, berättar Torbjörn Lindgren.

14 år är lång tid, men det kan inspirera många att hjälpa sig själva.

PER MOJANIS

Mer läsning

Annons