Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Med Jeltsin begravdes demokratin"

Annons

Rysslands förste president Boris Jeltsin har förts till sin sista vila.

Många av hans anhängare menar att den ryska demokratin gått samma väg.

Många av de cirka 20|000 som tog farväl av ex-presidenten under det dygn som han låg på lit de parade gjorde det som ett sätt att protestera mot dagens ryska politik. Andra var mer splittrade.

Begravningsceremonin i den ståtliga Frälsarkatedralen kändes stundtals som ett vem-är-vem från 1990-talets världspolitik. Där fanns den siste sovjetledaren Michail Gorbatjov, forna USA-presidenterna Bill Clinton och George Bush den äldre, Storbritanniens förre premiärminister John Major och en lång rad inhemska före detta ministrar och tunga politiker som försvann ur rampljuset efter Jeltsins avgång på nyårsafton 1999.

Naturligtvis var också dagens ryska makthavare på plats, med president Vladimir Putin och hustrun Ljudmila i spetsen. En efter en vandrade de förbi den öppna kistan och uttryckte sina kondoleanser till änkan Naina och döttrarna Tatiana och Jelena.

Kortegevägen till begravningsplatsen på Nya jungfruklostret var sedan kantad av otaliga soldater och täta åskådarled.

Själva akten var samtidigt en hyllning till Jeltsin. Den ortodoxa ceremonin, i den mäktiga katedral som Jeltsin gav order om att bygga upp på nytt efter att den sprängts i luften under Sovjettiden, var ännu ett bevis på att kyrkan tillåtits återfå sin status i det ryska samhället.

TT

Mer läsning

Annons