Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Med fantasi som arbetsredskap

Annons

År 2002 utsågs Ingemar Eriksson till årets Skapa-stipendiat i Dalarna. Han fick 10 000 kronor för att han hade konstruerat en skyddshjälm som innehåller en styr- och kommunikationsenhet.

Innovationen var resultatet av över 1 000 timmars arbete och utgifter på 100 000-tals kronor.

-I arbetet som produkt- och affärsutvecklare har jag bistått personer som på mindre än ett år från att de fått en produktidé skrivit kontrakt med internationella företag om industriell tillverkning. Men när det gäller min svetshjälmsteknik har det varit lite trögare, berättar Ingemar Eriksson, som har fört diskussioner med flera större företag i Europa och även i andra världsdelar.

Han berättar att han trots ett bra stöd av bland annat Almi företagspartner av kostnadsskäl tvingats ge upp ett antal patent.

-Men jag har det amerikanska patentet kvar och är fortfarande övertygad om mitt projekts möjligheter.

För en tid sedan besökte han en teknisk mässa och fick kontakt med en professor som utvecklat och fått patent på en teknik med anknytning till svetshjälmstekniken.

-Nu har vi inlett ett samarbete och hoppas kunna utveckla våra tekniker så att vi skapar en kommersiellt gångbar produkt. Så här är det ofta med nyheter: Det krävs förändringar och utvecklingar innan de kan betraktas som klara. Även goda idéer kan ta tid att förverkliga och det viktiga är att hitta vägar att gå vidare, konstaterar han.

Den teknik som Ingemar Erikssons innovatörskollega utvecklat är, förenklat uttryckt, ett metod som gör att kameran filtrerar bort störande ljus och presenterar svetsresultatet i form av en färglagd bild, ett slags färg- diagram. Genom omedelbar avläsning av diagrammets färgspektra kan svetsaren anpassa sitt arbete för att åstadkomma bästa möjliga svetsresultat.

-Vi jobbar vidare med tekniken och har genomfört tester och mätningar i Bröderna Ericssons mekaniska verkstad, som startades av två av mina farbröder och som nu drivs av en kusin till mig. Kontrasterna mellan den gamla industrimiljön och det hypermoderna Ångströmslaboratoriet är gigantiska, men med lite fantasi, kreativt tänkande, går det att även under enkla förhållanden utveckla tekniskt avancerade tekniker, fastslår Ingemar Eriksson.

Men än återstår en hel del arbete -och lösningar som av nödvändighet måste baseras på stor kreativitet.

Fantasi är lösenordet.

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons